Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije

0
210

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom.

Iz crnogorskog Ministarstva kažu da, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

– Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese – navedeno je u saopštenju.

Smatraju da se ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, “svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini”.

– Na ovo mu je iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja – piše u saopštenju.

“Varhelji propustio da razmijeni osnovne informacije”

Iz Ministarstva navode i da je izjava premijerke Srbije Ane Brnabić govori da je ambasador Božović prenosio i zvanične stavove Vlade Srbije, što je, tvrde, potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Ističu i da je komesar za proiširenje EU Oliver Varhelji propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima u Crnoj Gori “barem razmjeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari”.

– Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema – navedeno je u saopštenju.

Ističu i da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima,

– Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji – zaključeno je u saopštenju, a prenosi Vijesti.

(Vijesti)

Ostavite komentar