DANIJEL SERVER: Podjela BiH moguća, ali ne bez nasilja

0
260

Američki profesor Danijel Server izjavio je da raspad Bosne i Hercegovine nije moguć bez rata i da EU i SAD moraju da budu angažovaniji ako žele da izbegnu potencijalne nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Server, stručnjak za Balkan, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su SAD, EU, ali i Kancelarija visokog predstavnika u BiH svakodnevno na testu, ne samo od srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, već i od ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

„A test je da li će Zapad delovati na predloge koji predstavljaju izazov za državne strukture na Zapadnom Balkanu. Do sada nije bilo dovoljne reakcije. Amerikanci su savim jasno dali do znanja da podržavaju postojeće državne strukture. I u EU su to uradili, Nemačka naročito, ali nisu uradili ništa da podupru ono što su rekli“, kazao je Server.

Server, profesor vašingtonskog Džons Hopkins univerziteta, dodao je da bi Zapad trebalo da počne to da radi ili putem sankcija ili drugim sredstvima koje ima na raspolaganju.

„Napravili su jednu zajedničku izjavu neruskih članova Saveta za implementaciju mira i to je dobro, ali još mnogo treba da se zaista i uradi pre nego što Vulin i Dodik stanu“, naveo je Server.

On je ocenio da je podela BiH moguća, ali ne bez nasilja.

„Predlog na papiru je predlog za ono što smo mi devedesetih govorili, da islamska država neće biti održiva. I to je smešno iskušenje da bi se nametalo Bošnjacima. Bošnjaci žele da budu deo Evrope i oni koji praktikuju islam su umereni muslimani. Smešno je to što Vulin radi, a to je da Srbiji stvori veoma problematičnu državu uz njenu granicu“, rekao je Server.

Server je kazao i da pristup EU, da lokalni političari u BiH treba da dođu do rešenja, nije dobar.

„Lokalni političari profitiraju od trenutne postavke koja osigurava njihov reizbor i kontrolu nad njihovim etničkim grupama. Sastojak koji nedostaje u BiH je, mislim, javni stav i masovni pokret. S masovnim pokretom u BiH postoje posebni problemi. Bosanci su uplašeni idejom izlaska na ulice jer je građanski rat započeo demonstracijama na koje su srpske snage pucale“, naveo je.

Komentarišući apel 250 intelektualaca upućen EU, SAD i članicama NATO-a, čiji je potpisnik, Server je rekao da se pomenuta „negativna dinamika“ na Zapadnom Balkanu koja potencijalno vodi u nestabilnost i koju treba sprečiti odnosi na BiH i na Kosovo.

„Što se BiH tiče, gravitacioni centar budućeg konflikta bio bi kao devedesetih, a to je Brčko. Bez Brčkog Republika Srpska ne postoji, a i Federacija BiH bez njega bi imala jako teško postojanje. Oboma treba Brčko i oboje imaju Brčko po Arbitražnom sporazumu. EU bi trebalo stacionira snage u Brčkom i da ih i osnaži“, kazao je Server.

Dodao je da bi RS pokušala da uzme Brčko za dan ili dva, Federacija BiH isto tako, i dodao da bi to bio „žestok okršaj koji treba sprečiti po svaku cenu“.

Server je rekao da je ruski cilj na Balkanu da spreči napredak regiona u pravcu Zapada, u vidu članstva u EU, a naročito u NATO-u.

„Izgubili su u Crnoj Gori, izgubili su u Severnoj Makedoniji i sada žele da pobede u BiH i Srbiji, jer znaju da će, naravno, na Kosovu da izgube. Iako ne molim nikoga da uđe u NATO, moj je osećaj da, izuzev Dodika i politike tog tipa, postoji naklonost u BiH da se ide što bliže NATO-u. Toga već nema u Srbiji i to je jasno i ja nemam problem s tim“, kazao je američki stručnjak za RSE.

(Agencije)

Ostavite komentar