MAROVIĆ: Ideja srpskog svijeta nesporna, to nije plan osvajanja, već odbrambena politika

0
86

Bivši predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović, za kojim je raspisana poternica, izjavio je da predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nije bilo mesto na protestu na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, založio se za obnavljanje kapele na Lovćenu, kazao da u sentenci “srpski svet” ne vidi ništa sporno i da mu mnogo nedostaje pokojnji mitropolit Amfilohije. On je u intervju za TV Adrija (bivša A1 TV,) kazao da se zalaže za obnovu Njegoševe kapele na Lovćenu, ali i da nije za rušenje mauzoleja.

„Zalažem se da se vrati Njegoševa kapela na Lovćenu. Ako nekom smeta Aleksandrova kapela zašto mu smeta Njegoševa koju je podigao stricu“, kazao je Marović.

On je dodao da nije za rušenje Mauzoleja, ali i da je prema zapisima i svedočenjima Njegoš zakleo svoje najbliže da ispune tu njegovu želju.

On je rekao da mu je pokojni mitropolit Amfilohije bio posebno drag, da je imao je veliku ulogu u njegovoj porodici.

„Mnogo mi nedostaje, a mitropolit Joanikije je njegov đak i dobar izbor. Drago mi je što je tu“, rekao je Marović.

Govoreći o litijama koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva, on je rekao da su bile isprovocirane nezadovoljstvom naroda.

„To je bilo nezaboravno istorijsko hodočašće i istorijski trenutak. Litije su otvorile oči brojnim ljudima i dale istorijski odgovor na mnoga pitanja u Crnoj Gori“, rekao je.

Marović je ocenio da Đukanoviću nije bilo mesto na Cetinju tokom protesta koji su organizovani zbog ustoličenja mitropolita Joanikija.

„Predsednik treba da miri, da bude predsednik svih građana, a ne da bude na takvim događajima“, kazao je Marović.

On je kazao da u sentenci srpski svet ne vidi ništa problematično, niti loše.

„Ideja srpskog sveta nije nikakav akcioni plan osvajanja, nego odbrambena politika. Srpski narod je bio podložan stradanju i patnji, ima svoj jezik i kulturu“, dodao je on.

Govoreći o popisu stanovništva u Crnoj Gori, Marović kaže da niko ne treba da se boji prava na slobodno izjašnjavanje bilo kojeg građanina.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Đukanović u poslednjih pet godina, od kada je tokom pritvora priznao da je na čelu organizovane kriminalne grupe i potpisao Sporazum o priznanju krivice, pokušavao da stupi u kontakt sa njim, Marović je odgovorio potvrdno.

„Neću precizirati koliko puta, ali pokušavao je“, kazao je on.

Naveo je da mu u Crnoj Gori nedostaju „grobovi“ ispred Crkve Svetog Stefana i prijatelji.

Svetozar Marović je 2017. godine sa Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice za organizovanje kriminalne grupe, koji ga je obavezivao na kaznu zatvora od 50 meseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion evra i da da 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Nakon što je pobegao u Srbiju, Svetozar Marović se prvi put pojavio u javnosti uoči parlamentarnih izbora 24. avgusta 2020. godine, u razgovoru na Instagramu sa odbeglim biznismenom Duškom Kneževićem.

(Agencije)

Ostavite komentar