Desni blok skupom u Kragujevcu počeo kampanju protiv novog plana za Kosovo

0
197

Ne kapitulaciji, ne predaji, Kosovo je Srbija, poručeno je u subotu uveče sa skupa desnih parlamentarnih opozicionih stranaka održanom u Kragujevcu.

Parlamentarne opozicione stranke Novi DSS, POKS, Dveri i Zavetnici počele su svoju kampanju protiv nemačko-francuskog plana za Kosovo i protiv aktuelne vlasti tribinom Ne izdaji koja je počela u 17 sati u sali Skupštine grada Kragujevca. Aleksandar Vučiċ nije Srbija: poruka sa skupa desnih opozicionih stranaka u Kragujevcu

Još pre početka tribine okupilo se više od sto građana, što ispred Skupštine grada Kragujevca, što u sali u kojoj se skup održava.

U sali su istaknuti natpisi i transparenti – Ne kapitulaciji i Kosovo je Srbija.

Skup je počeo himnom.

– Namere vlasti prema Kosovu i Metohiji nisu čiste. Ni danas neċe nikome da pokažu šta piše u čuvenom nemačko-francuskom planu, počeo je skup politikolog Aleksandar Paviċ.

Po njemu ova vlast je uvela tvrde granice prema Kosovu, uvedene su vize i svakome iz Srbije može da se zabrani odlazak tamo, čak i patrijarhu.

– Sve smo dali unapred i sada moljakamo za male ustupke. Vlast je raspustila sve državne ustanove i policiju na severu Kosova, zaključio je on, dodavši da je aktuelna vlast u Srbiji pod paravanom Briselskog sporazuma kriva za svaki incident koji se dogodio na Kosovu od 2013. godine.

– Ne može niko da otrgne Kosovo i Metohiju pod bilo kojim izgovorom, zaključio je on.,

– Đavo je odneo šalu. Spustilo se ogledalo i u njemu ċe se pokazati da li smo narod, veliki i slavan ili grupa nebitnih pojedinaca koja ċe neslavno nestati sa istorijske scene, rekao je Miloš Jovanoviċ iz Novog DSS-a.

Po njemu, Vučiċeva Srbija je carstvo manipulacije, u kojoj se samo brine o ličnom političkom rejtingu.

– Zato nigde u medijima neċete čuti o ovim skupovima, veċ o izmišljenim atentatima na Vučiċa kao na Gadafija, rekao je on, najavivši sledeċi skup u Nišu naredne nedelje.

Po Jovanoviċu, vlast plaši građane potencijalnim posledicama koje se neċe dogoditi.

– Biċe na neko vreme zaustavljene evropske integracije, ali neċe biti ni rata ni sankcija, zaključio je on, dodavši da je naš narod odbacivao mnogo teže ultimatume i neċe podnositi ovakva poniženja i poništavanja istorije.

Vredimo više od Aleksandra Vučiċa, završio je svoj govor Jovanoviċ.

– Spolja drsko traže našu kapitulaciju, a vlast nas ubeđuje da je neminovna. Kako ste došli dotle da je kapitulacija neminovna i doveli nas dotle, upitao se na skupu Dušan Prorokoviċ, član Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Po njegovim rečima našu javnost ubeđuju da posle rata u Ukrajini ostajemo u njihovom delu sveta, evroatlanskih interesa.

– A, šta ċe se desiti sa Kosovom i Metohijom ako Rusija pobedi, upitao se on.

Po njemu kod nas nema otpora i kritičkog mišljenja i onda sve može – od kapitulacije do gej parade.

– Ne kapitulaciji, Kosovo je Srbija, završio je i on.

Za narodnog poslanika Boška Obradiviċa ovakav skup je široki front za odbranu Kosova i očuvanje Srbije.

– Jedino patriotska i državotvorna opozicija trpi napade od državnih medija, zato što je ona jedina prava opozicija, smatra lider Dveri Boško Obradoviċ.

Po njemu, nikada ovu vlast neċe skinuti prozapadna opozicija, oni koji su za ulazak u NATO, priznaju kosovsku nezavisnost i genocid u Srebrnici, i smeniti Aleksandra Vučiċa.

– Ko je Vučiċa ovlastio da prihvata uopšte neki sporazum. Vučiċ nije Srbija, završio je Obradoviċ, dodavši da je vreme za suverenističku vlast u kojoj neċe strane banke vladati građanima Srbije.

Iako je na skupu bio najavljen predsednik POKS-a, Vojislav Mihailoviċ, zbog bolesti je bio sprečen da dođe u Kragujevac. Okupljenima se obratio narodni poslanik, potpredsednik POKS-a Dušan Đurkoviċ, pukovnik i komandant odbrane Košara.

– Ne dao Bog da predamo Kosovo, jer posle toga neċe biti Srba i Srbije, rekao je Đurkoviċ, navodeċi imena Kragujevčana poginulih na Košarama.

– Nema te sile koja je kadra da pobedi Srbiju i otme nam Kosovo i Metohiju, istakao je on, dodavši da se na Kosovu ne brane samo svetinja, veċ i srpski narod, njive, šume, reke i prirodna bogatstva.

– Ne postoji sutra, danas moramo da se borimo. Ovde je izvor nacionalne slobode jer jedino Šumadija nikada nije izdala srpstvo – počela je Milica Đurđević Stamenkovski pozdravljena aplauzima.

– Mi smo svesni koju svetinju branimo i nema tih naslova u državnim tabloidima koji ċe nas naterati da ustuknemo ni milimetar. Upozorili smo Aleksandra Vučiċa u Narodnoj skupštini da je i Đukanoviċ pao kada je udario na svetinje, istakla je ona.

Po njenim rečima ako su Vučiċ, vučiċi, vukovi i čopori spremni da kleknu pred Lajčaka i Eskobara, Srbija nije, zaključila je ona upitavši šta se nama nudi ako damo Kosovo – ništa i to neċe, po njoj, biti kraj kosovske krize.

Za nju, dovoljna je činjenica da je Kurti prihvatio taj sporazum je – koliko je on dobar za srpski narod.

– Ne postoji ni jedna zemlja na svetu u kojoj se kao u Kragujevcu poklanjaju najlepši delovi grada stranim investitorima. Zaštio se tako nešto ne ponudi našim ljudima? Da li ċe ti investitori da odu? Gde? Kad nigde nemaju takve uslove. Ako trebamo da biramo između Kosova i Metohije i Ikee i Lidla, mi dileme nemamo, završila je ona pozvavši Aleksandra Vučiċa na otvoreni TV duel i ponovivši da nema razmišljanja između Ustava i ultimatuma.

(Danas)

Ostavite komentar