Dodijeljena priznanja najboljim vinima 24. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2023.

0
127

Drugog dana 24. međunarodnog sajma gospodarstva, po tradiciji, dodijeljena su priznanja najboljim vinima i vinarima koji su poslali svoje uzorke na ocjenjivanje Mostarskom sajmu.

Nagrade su vinarima na prigodnoj svečanosti uručili prof. dr. Bernard Kozina, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vina i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Svečanost je svojim nastupom obogatio popularni mostarski pjevač Romeo Nikolić, a voditeljica dodijele je bila Mija Martina Barbarić.

Šampion Sajma je vino sorte Syrah, pondruma Andrija kao najbolje ocijenjeno vino. Pobjednik iz grupe bijela mirna, suha i polusuha vina je Graševina vrhunska, Iločki podrumi, dok je Vinarija Čitluk odnijela pobjede u grupama žilavke i blatine, i to za Teuta žilavka i Blatina De Broto.

“Možemo biti jako zadovoljni s nivoom objektivne kakvoće vina. Za razliku od nekih davnih vremena kad sam počinjao voditi ovdje ocjenjivanja bio sam kritičan, tako danas, s velikim zadovoljstvom mogu i moram upućivati pohvale i reći da svi proizvođači s ovih prostora, ali i drugih zemalja odakle su uzorci pristigli, mogu biti ponosni sa svojim uradcima”, kazao je prof. Bernard Kozina, s Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, ujedno i predsjednik komisije.

Direktorica Mostarskog sajma, Dalfina Bošnjak, kazala je kako je njihova trajna zadaća, promocija domaćih autohtonih sorti vina žilavke i blatine i tako će biti i ubuduće.

Ostavite komentar