GODIŠNJICA: U Beogradu održan skup “Dan sećanja na stradale u NATO agresiji”

0
315

Skupu „Dan sećanja na stradale u NATO agresiji“ su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučič, patrijarh srpski Porfirije, drugi zvaničnici Srbije i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Godišnjica početka napada obeležena je danas nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem venaca i cveća na spomenike.

Nećemo licitirati oko imenovanja onoga što se dogodilo tog proleća 1999. godine, ono što se dogodilo je strašan zločin i to je bila agresija, a ne intervencija ili bombardovanje, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na komemorativnoj akademiji u Kombank dvorani povodom 22. godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, rekao da za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

On je rekao da je Jugoslavija tada ostavljena bez izbora, ali da je uprkos stradanjima održala onima koji su je bombardovali lekciju iz časti, morala i ljubavi prema zemlji.

„I kada svi budu ćutali, mi ćemo ponavljati: ‘Jedno dete dnevno i više od toga. Toliko ste nam ubijali'“, naglasio je Vučić.

To je bio napad na suverenu zemlju, bez odluke Ujedinjenih nacija, bez onog dovoljnog razloga, a napali su nas sa ciljem da nas poraze, ubijaju i na kraju da nam oduzmu deo teritorije, rekao je Vučić na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji u Kombank dvorani.

Izgubili smo decu, ljude, deo teritorije, ali obraz i srpsko srce su tu da čuvaju Srbiju, koja je večna i neuništiva, poručio je Vučić.

Srbija nije i neće biti šaka zobi za svaku belosvetsku vranu i one koji su koristili snagu i silu, onih 19 bahatih, molimo da nam ne prete, da ne misle da je Srbija slomljena i da neće imati snage da odgovori, rekao je Vučić.

Oprostili smo odavno, ali nikada nećemo zaboraviti, poručio je Vučić, dodavši da će Srbija uvek na sve pretnje odgovarati pozivima na mir i kompromis.

Ne potcenjujte Srbiju i ne gledajte je onim očima iz 1999. godine, rekao je predsednik Srbije na obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO agresije.

Vučić je istakao da Srbija danas nije nemoćna, propala razorena i izmrcvarena zemlja kao tada, već zemlja koja je stala na noge i koja ima za cilj da bude najbolja u ekonomiji i da ima jaku vojsku kako se nikad ne bi našla u situaciji u kojoj se našla te 1999. godine.

„Danas kad nam prete formiranjem Velike Albanije naše je da budemo mirni i da brinemo o našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali da svim tim velikim i moćnim jasno poručimo da nismo slabi kao što smo bili i da ćemo umeti da sačuvamo svoje ne dirajući tuđe“, rekao je predsednik.

Zamolio je i, kako je rekao, albanske komšije da ne prete.

Rekao je da će Srbija na te pretnje odgovarati kompromisom.

„Oprostili smo odavno, ali nikada nećemo zaboraviti i ne tražite od nas“, rekao je Vučić.

Patrijarh Porfirije: Ne treba da sudimo, već da se setimo i da kažemo šta je istina

Sakupili smo se ne da sudimo, već da se setimo i da kažemo šta je istina, izjavio je večerasa patrijarh srpski Porfirije na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Sakupili smo se, Crkva kaže saborno, da se setimo nesrećnih dana pre 22. godine, da se sećamo i molimo za nevine žrtve vojnika i policajaca, junaka sa Košara, Paštrika, naših pilota, civila, žrtava kasetnih bombi, radnika televizije i nevine dece, rekao je patrijarh.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je večeras da se kod srpskog naroda za vreme bombardovanja pojavila „suštinska osobina i vrlina ‘našeg etosa'“ – međusobna solidarnost.

„Tih dana delili smo među sobom sve što je bilo neophodno i sve što smo imali. Kažu da je srpski narod nakon 1945. izgubio sve hrišćanske osobine i vrline, a ja sam siguran da u vreme bombardovanja, tih 78 dana, da smo svi bili svedoci duboke hrišćanske ljubavi i solidarnosti našeg naroda, koja je utkana u njega. Naroda koji ispunjava božansku zapovest: ‘Ljubi bližnjeg svog'“, kazao je Porfirije na skupu „Dan sećanja na stradale u NATO agresiji“ u Kombank dvorani.

Porfirije je rekao da se na večerašnjem skupu Srbi zajedno sećaju „nesrećnih dana“ i mole za nevine žrtve.

„A nevine su žrtve jer se naš narod, to je sada jasno širom sveta, branio od agresije. Setimo se policajaca, div-junaka sa Košara, Paštrika, pilota i civila, stradalih u putničkom vozu u Grdelici, fabrika, bolnica, televizije i izginule dece“, naglasio je on.

Kazao je da su danas, u vreme epidemije korona virusa, „vitezovi“ lekari, medicinske sestre i medicinski radnici, zaposleni u maloprodaji i javnim službama.

Zapitao se šta je srpski narod održalo tokom „tog neviđenog zla koje je nasrnulo na narod“, ali i šta je održalo Srbe i u albanskoj golgoti u Prvom svetskom ratu i u Drugom svetskom ratu.

„Održao nas je hrišćanski odnos prema životu, hrišćanski način života i hrišćanska ljubav kojoj nas je naučio Sveti Sava i svi sveti iz roda srpskoga. Vojnik i oficir posle rata i u doba mira kad stignu kući, ili sada lekar sa klinike, radnik iz fabrike ili službenik, žele da ih dočeka zdrava porodica jer je to temelj zdravog društva“, dodao je on.

Porfirije je naglasio da će se večeras moliti za sve ljude „zle volje“, „u principu, ali i u odnosu na Srbe“, da postanu dobre volje.

Dodik: Srpski jezik ima oko 150.000 reči, na ovakvim ceremonijama mi ih ponestane

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da se NATO bombardovanjem Srbije i Republike Srpske „definitivno odredio prema srpskom narodu“.

„Odredili su se na način da su nam isporučivali kasetne bombe i bombe s osiromašenim uranijumom, i to u ime cilja koji su sami zacrtali, da kao nešto menjaju vlast, da šire demokratiju, da nam šalju milosrdne anđele putem bombi“, rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom 22. godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, kazao je da je „najsnažniji odgovor“ na bombardovanje „tišina jer je teško poverovati da pri ovim dostignućima civilizacije postoje oni koji su smtrali da treba da pokažu moć tako što bi bombardovali i ubijali ljude“.

„A onda su postavili nekog portparola koji je svakodnevno obaveštavao koliko su srušili, koliko su ljudi ubili u Srbiji i to su smatrali vrhunskim dostignućem tog vremena“, naveo je Dodik.

On je rekao da se RS „i danas bori za svoj politički subjektivitet, zagledana u Srbiju, željna njene snage i moći“.

„Jedino što proizlazi iz ove tuge koju nosimo svi u srcima je naše jedinstvo, naše ujedinjenje i naša zajednička budućnost. Nisu nas satrli, nisu nas pobili, nisu bile dovoljne ni jasenovačke ni bilo koje druge kame ni bombe, ni fašisti, ni njihovi potomci koji su došli avionima da nas bombarduju i da nas uništavaju“, kazao je Dodik.

Dodao je da Srbi razumeju patnje i tuge drugih naroda, ali da imaju pravo na isto što i oni.

„Mislimo da imamo pravo na isto što i drugi narodi, na sigurnu budućnost u miru, na ujedinjenu srpsku naciju koja može da bude faktor ne samo dostignuća današnjih vremena, nego i da pruži doprinos savremenim civilizacijskim tokovima“, naveo je.

Dodik je ocenio da je „Bog dao“ stabilnu i jaku Srbiju, koja je snažan oslonac Republici Srpskoj.

Srpski jezik ima oko 150.000 reči, a na ovakvim ceremonijama mi ih ponestane. Nekada je tišina najbolji odgovor, rekao je Dodik na obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja i poručio „neka živi Srbija i RS, neka večno živi srpski narod“.

(Agencije)

Ostavite komentar