ISTRAGA OTKRILA ŠOKANTNE STVARI: Haos u ukrajinskoj Legiji stranaca

0
584

Strani dobrovoljci u Ukrajini napuštaju ukrajinsku vojsku zbog loše organizacije, nedostatka opreme i nepromišljenih komandanata, piše Business Insider, prenosi Slobodna Dalmacija.

Američki novinari razgovarali su sa Amerikankom Marijom Lipkom, partnerkom Brajana Janga, veterana američke vojske koji se na početku rata prijavio kao dobrovoljac u Ukrajinsku Legiju stranaca, a potom tu poginuo u julu.

Lipka smatra da je, uprkos činjenici da je dobrovoljno otišao na ukrajinski front znajući za opasnost situacije, njegova smrt mogla biti sprečena i da je neorganizovanost i neopremljenost ukrajinske vojske, tačnije legije stranaca, kao i da su upitne sposobnosti tamošnjih vojnih komandanata.

„Rekao je da mora da ide jer je njegova dužnost da zaštiti slobodan svet“, rekla je Lipka za Insajder, dodajući da je Jang, 51-godišnji vojni veteran iz Kalifornije i bivši pripadnik američke pešadije, otputovao u Kijev u martu, otprilike mesec dana nakon 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio formiranje međunarodne legije, hiljade su se postrojile ispred ukrajinskih ambasada širom sveta kako bi se dobrovoljno prijavile za rat.

U prvim nedeljama rata prijavilo se ukupno 20.000 legionara iz 52 zemlje, od kojih su 3.000 bili američki državljani.

Po dolasku u Ukrajinu, Lipka je rekla da je počela da dobija uznemirujuće poruke od Janga, koji se žalio na neorganizovanost legije i nedostatak opreme.

Bio je stacioniran u 517. bataljonu brigade Ivan Bohun, koji je nadgledala Legija GUR, kojom je upravljala ukrajinska obaveštajna služba.

GUR je deo legije koju predvode ukrajinski oficiri i obično uključuje veterane ili ljude sa iskustvom na bojnom polju. Međutim, legija je postupila sve samo ne profesionalno, piše Insajder.

U ranim jutarnjim satima 18. jula, Jang i njegova jedinica su se rasporedili u Grihorivku, selo na jugu Ukrajine u blizini Hersona, koje je tada bilo pod teškim ruskim napadom.

Imali su zadatak da raščiste klisuru koju su ruski vojnici koristili da pređu malu reku, ali su ih ruske trupe primetile i počele da pucaju na njih artiljerijskom vatrom.

U prvoj eksploziji, piše Insajder, povređen je Luk „Skajvoker“ Lušišin, Amerikanac i medicinar koji je tog dana bio u pratnji bataljona.

Mladi i još dvojica vojnika – Emil-Antoan Roj Sirus iz Kanade i Edvard Selander Patrinjani iz Švedske – pokušali su da dođu do njega da ga evakuišu, ali su završili pod vatrom i ubijeni su.

Jang je zadobio povrede glave, levog gornjeg dela grudnog koša, nogu i stomaka.

„Znam da nije osetio nikakav bol“, napisao je u SMS poruci jedan od vojnika i Jangov kolega u Legiji Lipki.

„Gledao sam ga kada se to desilo i nisam mogao ništa da uradim, ali znam da je bilo bezbolno.“

Druge poruke koje su joj poslali vojnici iz Jangove jedinice — kojima je Insajder imao pristup — otkrile su druge zabrinjavajuće stvari.

Da je komandant njihove legije Ruslan Mirošničenko bio nepromišljen i često pijan.

„Niko ne veruje Ruslanu, on je lažljivo govno“, napisao je jedan vojnik Lipki u SMS-u.

Jangove kolege su tvrdile da je Mirošničenko bio veliki pijanac koji je često podsticao vojnike da piju pre odlaska u misije. K

ada je Mirošničenko pozvao Lipku da razgovara telefonom o organizovanju sahrane za Janga, komandant joj je zvučao pijano, rekla je.

Ona je dodala da za Jangovu smrt nikada nije saznala preko zvaničnih kanala. Mirošničenko je, piše Insajder, u međuvremenu razrešen dužnosti komandanta bataljona.

Insajder je u aprilu razgovarao sa dvojicom Nemaca koji su otišli ​​u Ukrajinu da se dobrovoljno prijave. Tamošnje kasarne su opisali kao puste i neorganizovane, te da je „vladao opšti osećaj haosa“.

„Katastrofa“, rekao je Tobijas, jedan od Nemaca, za Insajder. „Nema organizacije, nema organizovane obuke. Svi hoće samo da ubijaju Ruse.

U međuvremenu, istraga koju je objavio Kijev Independent u avgustu otkrila je da su neki ukrajinski komandanti slali vojnike u „samoubilačke misije“ i da su takođe seksualno uznemiravali žene vojnike.

U svakom slučaju, Jang nije bio poslednji Amerikanac koji je poginuo boreći se u Ukrajini. Pre mesec dana Trent Dejvis, 21-godišnji veteran američke vojske iz Kanzasa, ubijen je u blizini grada Hersona na jugu zemlje.

Dejvis je bio najmanje deseti Amerikanac koji je poginuo boreći se u ukrajinskom ratu.

Ovo je mala uteha Jangovom partneru.

„Skandalozno je kako se to radilo, posebno nakon njegove smrti“, zaključila je Lipka, a prenosi Insajder.

(Slobodna Dalmacija/Danas)

Ostavite komentar