IZBORI U NIKŠIĆU: DPS dobio najviše glasova, ali izgubio vlast

0
232

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring (CeMI), na juče održanim lokalnim izborima u Nikšiću Evropski tim za Nikšić osvojio je 18 mandata, koalicija Za budućnost Nikšića ima 11, Mir je naša nacija deset, a Crno na bijelo i Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića po jedan mandat. Prema podacima CeMI-ja, Socijademokratska partija nije prešla cenzus za ulazak u lokalni parlament.

Prema podacima Centra za istraživanje i monitoring (CeMI), na osnovu 100 odsto obrađenih glasova, Evropski tim za Nikšić okupljen oko DPS-a Mila Đukanovića osvojio je 40,4 odsto glasova, odnosno 18 mandata, na juče održanim lokalnim izborima u Nikšiću.

Prema tim podacima, koaliciju Za budućnost Nikšića okupljenu oko Demokratskog fronta podržalo je 25,9 odsto birača, što znači da je njoj pripalo 11 mandata, a Mir za našu naciju osvojio je 23,2 odsto glasova, odnosno 10 mandata.

Koalicija Crno na bijelo dobila je 4,5 odsto glasova, a Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića 3,3 odsto glasova i osvojili po jedan mandat.

SDP je ispod cenzusa sa 2,7 odsto glasova.

Predsednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, na završnoj konferenciji za novinare, saopštio je da na osnovu 140 obrađenih biračkih mesta više nema nepoznanice da li će SDP ući u parlament.

“Mogućnost da SDP prođe izborni cenzus od tri odsto više ne postoji, tako da SDP neće imati parlamentarni status. Sve ostale izborne liste su prešle cenzus. Još postoji teorijska šansa prelivanja mandata iz DPS-a ka koaliciji Crno na bijelo, ali najverovatnije je da neće doći do promene što se tiče mandata”, rekao je Vujović.

Kada je reč o ukupnom odnosu snaga, DPS je, kako je rekao, uspeo da gotovo ostvari rezultat koji su sve političke partije opozicije minus SDP ostvarile na prethodnim parlamentarnim izborima, a to je 41 odsto, “a oni trenutno imaju 40,41 odsto”.

“DPS je porastao oko dva odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Kada govorimo o ostalim koalicionim listama, koalicija Crno na bijelo je napravila blagi rast, od 0,2 odsto”, rekao je Vujović.

Vujović je rekao da, kada se saberu rezultati koalicija Miodraga Dake Davidovića, Za budućnost Nikšića i Mir je naša nacija dobija se sličan rezultat koji su dve liste predvođene listom Mir je naša nacija i Demokratskim frontom ostavrile na prethodnim izborima.

“Taj rezultat je bio 52,3 odsto, a na prethodnim parlamentarnim izborima ove liste su osvojile 53,4 odsto. Blagi pad, ali ne značajan. Čekamo rezultate sa jednog biračkog mesta”, naveo je Vujović.

Nosilac liste Evropski tim za Nikšić, Sanja Damjanović, saopštila je nakon objavljenih rezultata da je ta koalicija ostvarila ubedljivu pobedu, sa preko 40 odsto glasova, i da se nada da će uskoro formirati vlast.

“Pokazali smo dominantnost, što nije ni čudno jer je evropski put jedini put razvoja i prosperiteta. Ovaj broj glasova nije dovoljan da sami formiramo vlast, međutim, u svakom normalnom društvu, mi bismo našli partnera i uspeli da sprovedemo naš superiorni program. Nadam se da ćemo realizovati tu koaliciju”, kazala je Damjanovićeva na konferenciji za medije.

Mandić: Milo poražen poslije 20 godina

Lider Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, saopštio je da je posle 20 godina Milo Đukanović poražen u Nikšiću, te da su se stekli uslovi da Marko Kovačević bude gradonačelnik Nikšića.

“Ta pobeda nadrasta sva očekivanja koja su imali ljudi iz DPS-a, jer su verovali da će oni pobediti. Mi smo uspeli i možemo zajedno sa trećeplasiranom da formiramo većinu u ovom gradu”, poručio je Mandić.

Nosilac koalicije Mir je naša nacija Momo Koprivica je istakao da je ovo “pobeda nad pobedom” od 30. avgusta i pobeda građanskih progresivnih snaga. Koprivica je saopštio i da je ovaj rezultat garant da je očuvana državna vlast.

Na konferenciji za medije, Koprivica je rekao da danas imaju preko 11.000 glasova, te da je ponosan na taj rezultat.

Lider koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović, saopštio je da je cilj ispunjen – DPS je poražen, a SDP je nestao sa političke scene.

Abazović je istakao da je zadovoljan kako su protekli izbori za njihovu platformu.

“U svim napadima uspeli smo da sačuvamo birače i malo poboljšamo rezultat. Pokazali smo da smo stranka satkana od čelika i da je učvršćeno naše biračko telo”, rekao je on.

Lider Narodnog pokreta Miodrag Davidović rekao je da su lokalni izbori u Nikšiću bili neregularni, i da je pravo čudo da je neko glasao za tu listu.

On je rekao da je Narodni pokret dobio dosta simpatizera koji u neregularnim uslovima nisu mogli završiti priču.

Davidović je kazao da su, s obzirom na to kakve su bile prilike na lokalnim izborima, zadovoljni rezultatom.

“Pravo je čudo u ovom vremenu da je iko glasao za nas. Ovo su potpuno neregularni izbori, za mene je ovo poražavajuća situacija”, kazao je Davidović.

(RTS)

Ostavite komentar