JAKŠIĆ: Kurti lud, doveo Balkan na ivicu rata, u glavi ima hrvatski scenario

0
194

Marko Jakšič iz Građanske inicijative SDP izjavio je da je Aljbin Kurti nasiljem, silom i grubošću uspeo da promeni stvari, i da je kosovski premijer i dan danas neko ko vodi igru, uprkos tome što je „lud i na ivici da izazove rat na Balkanu“.

Jakšić je u Danu uživo TV N1 izjavio da Kurti u poslednjih godinu i po dana „radi šta hoće“, i na to nema nikakv odogovor Srbije, već konstantno povlačenje zvaničnog Beograda, ali i popuštanje, pa čak i nagrađivanje od strane međunarodne zajednice, prenosi portal N1.

Jakšić je rekao da je položaj Srba na severu Kosova i „bez ludila Kurtija“ bio ugrožen, ali da danas žive „klasičan aparthejd u 21. veku, i to u Evropi“.

Dodao je i kako histerija premijera Kosova posle hapšenja trojice kosovskih policajaca na teriroriji centralne Srbije izgleda kao da je „u najmanju ruku predsednik Ujedinjenog Kurtistana čiji je EU deo, i svi moraju da mu ispunjavaju želje.“

Ukazao je, međutim, da izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, kada traži oslobađanje kosovskih policajaca, zaboravlja na vladavinu prava, i šta je posao sudske, a šta izvršne vlasti.

„Valjda bi onda i svi Srbi koji su uhapšeni trebalo da budu oslobođeni da bi se stvari relaksirale“, istakao je Jakšić uz ocenu da međunarodna zajednica sve vreme kasni za Kurtijem.

„Kurti je taj koji vodi igru, on ide i pali požare, a međunarodna zajenica se pojavljaje kao vatrogasac i pokušava da gasi požar, zaboravljajući da ugasi prethodni. Ničeg ovog ne bi bilo da su oni onaj petak bili tu i sprečili specijalce da uđu (u zgrade opština na severu)“, kazao je Jakšić.

Dodao je i kako je Kurti nasiljem, silom i grubošću uspeo da promeni stvari, i time demantovao sve one koji su verovali u dijalog i kompromis.

„I dan danas time što je lud i na ivici da izazove rat na Balkanu, Kurti je neko ko vodi igru i neko kome se popušta. Umesto da bude kažnjen njega zovu da razgovara o kriznom menadžmentu”, primetio je Jakšić.

Ukoliko Zapad želi da reši problem na Kosovu na zadovoljstvo svih, Kfor bi, prema Jakšićevim rečima, preuzeo nadležnost nad severom Kosova i uveo neku vrstu poluvojne upravem, a dugoročno rešenje je, kako veruje, organizovanje nekog novog Dejtona ili Berlinskog kongresa.

U suprotnom, upozorio je Jakšić, sve ide ka scenariju koji je „vrlo ružan i vrlo strašan“.

„Ja sam siguran da Kurti u svojoj glavi ima plan da izvede hrvatski scenario, a to je ‘Oluja’“, kazao je Jakšić i podsetio da je jedan od poslanika Kurtijevog Samoopredeljenja juče u Skupštini Kosova izjavio da očekuje da se Kfor skloni i pusti Kosovske bezbednosne snage da izvrše svoj zadatak, poručivši da „imaju dovoljno municije za sve kriminalce na severu“.

Jakšić je podsetio da vlast u Prištini već dugo kriminalizuje sve Srbe na severu, i stoga mu izjava poslanika Samoopredeljenja zvuči kao „poziv na ubijanje svih nas“.

Kriminalnih grupa na severu ima, priznao je Jakšić, ali je dodao da ih je daleko manje nego u ostalim delovima Kosova, i da je stopa kriminaliteta na severu, primera radi, manja nego u prištinskom regionu.

(N1)

Ostavite komentar