“KAO U LOGORU”: Gitarista “Hladnog piva” o periodu u zatvoru u Zambiji

0
222

Posvojitelj djeteta iz DR Konga i gitarist Hladnog piva Zoran Subošić, gostovao je u emisiji “Nedjeljom u dva” i govorio o višemjesečnom prisilnom boravku u Zambiji.

Tamo je otišao u društvu supruge Azre Imamović Subošić i drugih Hrvata koji su kasnije s njim dijelili sudbinu dugotrajnog suđenja, zatvorskih prostorija i izrazito stresnih trenutaka, koji su u konačnici završili na sretan način.

Bračni par Subošić godinama je pokušavao posvojiti dijete, ona je bila i na nekoliko operacija pa joj je boravak u Zambiji još gore “sjeo”.

Postalo je toliko iscrpljujuće i od tih hormona fizički i psihički. Zoran je osjećao krivnju jer ja moram prolaziti te užasne fizičke procese. Na moru smo sjedili, Zoki je rekao ‘Vidiš, da usvojimo dijete već bi iduće godine tu mogle nečije nožice'”, rekla je Zoranova supruga Azra i dodala da ju je posvojena djevojčica već drugog dana počela zvati majkom.

Potom je opisala početak cijele priče u Africi…

“Zaustavili su nas na aerodromu, uzeli dokumente, potrpali u autobus i odveli na ispitivanje. Po dvoje smo išli na ispitivanje, to je najgore što sam ikada vidjela, na prostor. Zmazano, bez prozora, žohari hodaju po tebi. Nisam znala gdje je Zoki. Bilo je deset ljudi u sobi u kojoj stanu tri kreveta. Bez prozora. Uzeli su nam grudnjake i nakit, a prvih dana smo jeli samo kruh i pili vodu.”

Komunicirali su “prokrijumčarenim” pismima ispod vrata. Teško iskustvo opisao je i Zoran.

“To je kombinacija koncentracionog logora i najgore kasarne”, izjavio je u HRT-ovoj emisiji pa se osvrnuo na reakcije iz Hrvatske, posebno one negativne i često nehumane:

“Nisam imao volje. Bilo nam je važnije dokazati da nismo trgovci ljudima. Mislim da je više diskrepancije bilo na društvenim mrežama nego u medijima. Navikao sam na to u Hladnom pivu. Sada nastojimo živjeti dalje i staviti sve to iza sebe.”

Na pitanje zna li zašto im se sve to dogodilo što im se dogodilo kazao je da je to pitanje svih pitanja, ali da na njega ne može dati točan odgovor.

(N1)

Ostavite komentar