KECMANOVIĆ: Ne zanima me da li će Basara dostići Daviča sa tri Ninove nagrade

0
314

Odluka da “Ninovu” nagradu za najbolji roman objavljen tokom protekle godine ponese Svetislav Basara, saopštena juče na konferenciji održanoj onlajn, kao da je podigla mnogo manje prašine i buke no što se očekivalo.

Činjenica da je Basarin “Kontraendorfin” (“Laguna”) sa tri glasa ubedljivo nadmašio romane Darka Cvijetića i Ognjena Spahića nije izazvala preterano snažne reakcije “ni sa jedne strane” – možda je čak više uzbuđenja pa i negodovanja bilo među odanim pratiocima ovog priznanja, no među “bojkotašima” i svima koji uviđaju da se kredibilitet i ugled ove nagrade osipaju otkako je, sa istoimenim nedeljnikom, i sama privatizovana. Među njima čak ima i onih koji aktuelnu odluku “čitaju” kao osluškivanje te, druge strane, pa i svojevrsni otpor članova prema predsedavajućem Pančiću.

– Čestitam “Ninovom” žiriju na hrabrosti da donese politički nekorektnu odluku! – rekao je, za “Novosti”, teoretičar književnosti Igor Perišić, koji se zbog oštrih zamerki na rad istog ovog žirija sa prethodnim laureatom Sašom Ilićem čak suočio na sudu:

– Posle godinu dana pauze, opet je nagrađen sjajan pisac. Između Vladimira Tabaševića i Svetislava Basare, u nizu “Ninovih” laureata ostaće prazno mesto. No, zbog prošlogodišnje brljotine treba biti oprezan sa dalekosežnim zaključcima, ali očigledno je da vaspitno-popravne mere bojkotaša pozitivno utiču na žiri.

O (ne)očekivanosti odluke da 67. leureat “Nina” postane baš Basara, i uticaju prošle godine započetog bojkota na žiri, slično misli i pisac Dejan Stojiljković, koji kaže:

– Mislim da se u aktuelnom “Ninovom” žiriju dogodio svojevrsni puč, gde je predsednik Teofil Pančić ostao u manjini, preglasan od ostalih. Siguran sam da on sam nikada ne bi dopustio da nagradu dobije pisac koga proglašavaju četnikom i Vučićevim kolumnistom. Smatram da je to dobrim delom i rezultat našeg bojkota, da su upravo pod tim pritiskom ostali članovi odlučili da odreknu poslušnost predsedavajućem Pančiću koji je tu svakako vrhovni ideolog i komesar.

Pisac Igor Marojević, još jedan od inicijatora bojkota, nije želeo da se udubljuje u analizu i komentarisanje rada žirija.

– Kao bojkotaš ove nagrade, dosledno ostajem pri bojkotu “Nina”, tako da je više i ne pratim – rekao nam je Marojević. Prilično mu je blisko i razmišljanje Vladimira Kecmanovića, takođe pokretača i zagovornika širenja bojkota, koji podržava sve više umetnika i iz drugih sfera, stajući uz bojkotaše “Nina” u odbranu slobode u književnosti i umetnosti.

– Ne zanima me odluka nekompetentnog žirija, a nisam preterano zainteresovan ni za trku Velikića i Basare za mesto Oskara Daviča – kaže Kecmanović, koji aludira na to da je i Basara, kao jedan od “sigurnih izbora” za žiri , “ponavljač” na listi laureata, baš kao i druga dva pomenuta pisca.

Tri glasa za pobednika

Za roman Darka Cvijetića “Što na podu spavaš” (Književna radionica “Rašić”) glasala je Marija Nenezić, a predsednik žirija Teofil Pančić za roman Ognjena Spahića “Pod oba Sunca” (“Kontrast izdavaštvo”).

Basari su nagradu doneli glasovi Branka Kukića, Ivana Milenkovića i Marjana Čakarevića.

(novosti.rs)

Ostavite komentar