KO JE BIO PETR KELNER: Najbogatiji Čeh poginuo na Aljasci

0
221

Najbogatiji Čeh, Petr Kelner, poginuo je na Aljasci u padu helikoptera. Bio je većinski vlasnik Prvog privatizacionog fonda (PPF), vrednog 35 milijardi dolara.

Češki biznismen Petr Kelner rođen je 1964. godine u malom mestu Česka Lipa, a srednju ekonomsku školu završio je u Liberecu. Diplomirao je 1986. godine na Ekonomskom fakultetu u Pragu, a zatim se pridružio spoljnotrgovinskom preduzeću, koje se bavilo prodajom fotokopir aparata i kancelarijskim materijalom. Otac je četvoro dece, a sa suprugom Renatom vodio je i humanitarnu organizaciju Fondacija porodice Kelner, koja stipendira talentovane studente koji nisu u prilici da sami finansiraju svoje studije.

Najbogatiji Čeh i 68. najbogatiji čovek na svetu bio je većinski vlasnik Prvog privatizacionog fonda (PPF), vrednog 35 milijardi dolara. Prošle jeseni magazin Forbs je Kelnera proglasio najbogatijim Čehom na svojoj listi, sa imovinom od oko 19 milijardi dolara, piše N1.

Kelner je izgradio imperiju telekomunikacionih kompanija i medijskih kuća širom srednje i istočne Evrope. Koristeći iskustvo iz Češke u razvoju mobilne mreže O2, proširio je poslovanje na područje „od Baltika do Crnog mora“, a jedan od ključnih koraka bilo je preuzimanje Telenorovih mreža u istočnoj Evropi 2018, kada je PPF preuzeo i kompaniju Telenor d.o.o. u Srbiji.

Suvlasnik United Grupe Dragan Šolak je poznavao Petra Kelnera i povodom tragične smrti za N1 je rekao:

„Petr je bio izuzetan čovek i privrednik. Mnogo vremena smo proveli razgovarajući o biznisu. Iako smo u poslednje vreme imali nesuglasice to nikada nije uticalo na poštovanje koje sam imao prema Petru. Nedostajaće mnogima. U ovom trenutku duboke žalosti, jedina uteha dolazi iz činjenice da je izgubio život radeći nešto što je zaista voleo. Počivaj u miru Petr“.

Kelner je bio jedan od prvih investitora u oblasti telekomunikacija, koji je shvatio da je za u poslovanju neophodno ulaganje u medijske sadržaje, u kupovinu i izgradnju televizija i produkcijskih kuća. Šireći poslovanje, PPF grupa je 2020. kompletirala kupovinu medija koji su pripadali CME grupi u Češkoj, Sloveniji, Rumuniji i još nekim državama srednje i istočne Evrope.

Kelner je bio i jedan vodećih ulagača u bankarstvu u Češkoj, ali je pravi bum na tom polju napravio u Kini. Smatra se da je njegov „Home credit“ naučio Kineze i Čehe da kupuju na rate, odnosno na odloženo.

Kelner je počeo biznis karijeru 1990. posle pada Berlinskog zida. Osnovao je PPF, koji je tada otkupljivao vaučerske knjižice u privatizaciji tokom perioda koji mnogi ekonomisti u Češkoj nazivaju „Divljim istokom“. Mahom Česi nisu razumeli šta donose akcije koje su im tada podeljene u privatizaciji, ali je Petr Kelner to dobro shvatio. Deset godina kasnije, preuzeo je Češku poštu u transakciji, u kojoj je, prema pisanju medija, imao podršku česke vlade i prijatelja premijera Vaclava Klausa.

Ostavite komentar