Koalicija DSS – POKS predstavila Deklaraciju podrške Republici Srpskoj

0
258

Koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije i 19 udruženja građana, danas je u Beogradu predstavila Deklaraciju podrške Republici Srpskoj i pozvala sve stranke i sve umne ljude u Srbiji da potpišu ovaj dokument.

Deklaracija, o čijim detaljima su danas govorili lideri DSS-a i POKS-a Miloš Jovanović i Žika Gojković, potpisnike obavezuje na “bezuslovnu podršku Srpskoj u njenoj borbi da zaštiti pravo na postojanje kao ravnopravan entitet u BiH, kao i pravo njenih građana na slobodu mišljenja i govora”.

“Podržaćemo sve odluke predstavnika političkih organizacija srpskog naroda u Srpskoj. Svaku dalju odluku međunarodnih činilaca protivnu interesima Srpske smatraćemo činom neprijateljstva i prema Srbiji”, ističe se u Deklaraciji.

Govoreći o ovom dokumentu, Jovanović je istakao da DSS i POKS njime odbijaju da ćutke prihvate naturanje kolektivne krivice srpskom narodu za nepostojeći zločin genocida u Srebrenici.

“Želimo da pokažemo da je odluka Valentina Incka o nametanju kazni za negiranje navodnog genocida skandalozna i apsolutno neprihvatljiva. To je retko nedemokratska odluka kojom se ozakonjuje laž, jer se svakome sprečava da se bori za istinu”, ukazao je Jovanović.

Iako se Inckova odluka, prema Jovanovićevim riječima, prvenstveno odnosi na pitanje časti srpskog naroda, lider DSS smatra da ona može da ima i vrlo negativne praktične posljedice.

“Ako ta laž o genocidu zaživi kao istina, Republika Srpska će imati vrlo krhke temelje, jer će tada prvi argument protiv nje biti da je genocidna tvorevina”, upozorio je Jovanović.

Na tu opasnost ukazao je i Gojković, koji je istakao da ne može da vjeruje da postoji tolika volja i želja da se srpskom narodu nametne da prizna nešto što se nije desilo.

“Šta je sledeće? Da li će se tražiti da svaki Srbin koji živi u svetu morati da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid ili će izgubiti osnovna ljudska prava ukoliko to ne kaže?”, upitao je Gojković.

On je izrazio uvjerenje da to nipošto ne smije da se dozvoli i dodao da je od prvorazrednog nacionalnog značaja da se i Srbija jasno odredi prema aktuelnim događajima u BiH i Republici Srpskoj.

Prema njegovoj ocjeni, Srpska je izložena najžešćem pritisku poslije rata u BiH i potpisivanja Dejtona, a sa nečim sličnom će se, kako smatra, suočiti i Srbija.

“Zato je vreme da kao narod konačno pokažemo da možemo da budemo jedinstveni kada je u pitanju odbrana nacionalnih interesa, ali i Srba bez obzira na to gde oni žive”, zaključio je Gojković.

(Srna, Mondo)

Ostavite komentar