KRIVOKAPIĆ: U Crnoj Gori su se spremali da me uhapse zbog ugovora sa SPC

0
383

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da se spremalo njegovo hapšenje nakon nedavne posete u Beogradu, sve zbog Temljnog ugovora sa SPC.

Krivokapić tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana pre odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a postojao je i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije Mićović, prenose Vijesti.

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom. On je prethodno obavestio potpredsednika vlade Dritana Abazovića, koji je rekao da smatra da ne treba da potpiše ugovor. Abazović je ranije rekao da ne treba žuriti sa potpisivanjem ugovora, ali da nije sporno da će se potpisati.

Krivokapić je kazao da je danas čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Premijer navodi da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da ovaj to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog poverenja, a da on neće podneti ostavku.

Iako sam vvjernik, odlučio sam da štitim državu

U petak sam proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule, rekao je večeras Zdravko Krivokapić predsjednik Vlade Crne Gore u intervjuu za Televiziju Vijesti.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: “Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori”.

Na pitanje šta je to podrazumijevalo, Krivokapić je rekao:

– To je podrazumjevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog djela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nesu katastarski upisani, prenosi Blic.

Na konstataciju novinara da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

– Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu – rekao je Krivokapić.

(vijesti.me)

Ostavite komentar