Ljubo Ćubić otpustio radnike nakon što su osnovali sindikat

0
270

Radnici preduzeća „Nova Dipo“, odnosno nekadašnje „Drvne industrije Podgradci“, našli su se na „udaru“ uprave tog preduzeća samo zato jer su osnovali sindikat, tvrde u Savezu sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske ističu da su radnici „Nova Dipo“, zbog iscrpljujućih uslova rada i loših standarda zdravlja, bezbjednosti i zaštite na radu, početkom 2020. godine osnovali sindikalnu organizaciju u cilju poboljšanja i zaštite svojih zakonom zagarantovanih prava, piše CAPITAL.

„Ova njihova odluka uznemirila je rukovodstvo kompanije i od tada kreće odmazda prema sindikalcima, a sve pod izgovorom smanjenog obima posla zbog novonastale situacije izazvane korona virusom. Članovi Sindikalnog odbora, zajedno sa predsjednikom sindikalne organizacije su poslani na „čekanje“ i od marta mjeseca 2020. godine više nikada nisu ušli u firmu. Za to vrijeme, na njihovim radnim mjestima radili su radnici kojima su produžavani ugovori o radu, zapošljavani su i novi radnici, a potrebe za radom članova Sindikata nije bilo, iako su to radnici koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovom poslu“, navode u Savezu sindikata RS.

Dodaju da članovi Sindikata ističu da ta firma ne priznaje dobrog, poštenog i vrijednog radnika, samo zato što je član Sindikata.

„Poslodavac je 18. januara 2021. godine otkazao ugovore o radu, odnosno proglasio za tehnološki višak odbor Sindikata i još 21 radnika, iako su to radnici koji rade 25-30 godina, djeca poginulih boraca, radnici koji su se isticali svojim radom i u svakom momentu bili na raspolaganju poslodavcu“, naglasili su u Savezu sindikata u saopštenju za javnost.

Napominju da poslodavac nije izmirio obaveze uplate poreza i doprinosa u zadnje dvije godine prema radnicima, iako je otkazao ugovore o radu, tako da su ovi radnici ostali uskraćeni za svoja prava za vrijeme nezaposlenosti.

„Nažalost, sindikalci nisu dobili ni zaštitu od strane državnih organa jer, kako kažu, i pored posjete Inspekcije i obraćanja Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, stanje u kompaniji se nije promjenilo“, naglasili su u Sindikatu.

Dodali su da ih to nije zastrašilo, da neće odustati od borbe i da će zajedno sa svojim granskim sindikatom uključiti međunarodne organizacije u cijeli slučaj.

Vlasnik firme „Nova Dipo“ je kompanija „Niskogradnja“ iz Laktaša Ljubomira Ćubića. Ova kompanija privatizovala je i „Drvnu industriju Vrbas“.

Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske zatražiće od Međunarodne organizacije građevinarstva, drvne industrije i šumarstva (BWI) i od Odbora FSC standarda da se uključi u rješavanje ovih problema jer smatraju da je to direktno kršenje radničkih i sindikalnih prava zagarantovanih konvencijama Međunarodne organizacije rada, kao i kršenje standarda FSC na osnovu kojih im se mogu oduzeti prava na sertifikaciju.

Iz Sindikata podsjećaju da je „Drvna industrija Podgradci“ nakon privatizacije 2008. godine dobila naziv „Nova Dipo“ i da je jedino preduzeće u oblasti industrijske prerade drveta na području BiH koje postoji već 156 godina.

„Preduzeće zapošljava oko 300 radnika i usluge koje vrši jesu proizvodnja namještaja, kao i izrada parketa i rezane građe. Kako tvrde u kompaniji, uspješno posluju dugi niz godina zahvaljujući težnji da se postigne i održi visok kvalitet finalnih proizvoda koje preduzeće nudi svojim kupcima. Ističu da kompanija posjeduje čvrst stav u pogledu stalnog usavršavanja, kako samog procesa proizvodnje, tako i radnika. Da nije sve kako je predstavljeno, dokazuju otkazi ugovora o radu članovima Sindikata“, ističu u Savezu sindikata.

(CAPITAL)

Ostavite komentar