MEĐU OSUMNJIČENIMA I BIZNISMEN: SIPA pretresa u Sarajevu, Brezi i Travniku

0
216

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva KS od jutros provodi veliku akciju kodnog naziva “Profit”, a među velikim brojem osumnjičenih je i kontroverzni sarajevski biznismen Zijad Blekić, javljaju federalni mediji.

Pretresi se vrše u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Operativna saznanja su istražitelje usmjerila protiv osoba koje se terete za organizovani kriminal i pranje novca. Od jutros se vrše brojni pretresi na 30 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koristi 16 osoba i devet firmi, piše “Klix”.

Istraga se sprovodi u vezi sa sumnjivim transakcijama izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin Dvoru u Sarajevu slovenačke NLB grupacije.

“SIPA je u proteklom periodu podnijela dva izvještaja i četiri dopunska izvještaja, a 2019. godine obustavljene su finansijske transakcije za 11 fizičkih lica i jedno pravno kod devet komercijalnih banaka i jednog investicionog fonda. Tada je blokirano više od sedam miliona KM”, potvrdio je za “Klix.ba” portparol SIPA Luka Miladinović.

Kako piše pomenuti portal tokom pretresa policajci su oduzeli blizu 600.000 eura, zlatni nakit i pet sefova u komercijalnim bankama.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije.

Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

Pored Zijada Blekića od ranije se za ovaj slučaj vežu i Ibrahim Jusufranić, Smiljka Jusufranić, Jasmin Jusufranić, Edin Dizdar, Ramiz Bibić, Naser Daca, Daver Halilbegović i Armin Mulahusić.

Zijad Blekić je osnivač i suvlasnik brokerske kuće “Eurohaus” d.o.o. Sarajevo, a nedavno je na Kantonalnom sudu u Tuzli potvrđena optužnica zbog postojanja sumnje da je sa Ibrahimom Brkanićem počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Postupajući u namjeri da oštete “Remontmontažu”, optuženi su, kako se u optužnici navodi, zaključili više ugovora o pozajmici između ova dva pravna lica bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi “Remontmontaža”, te pozajmica nije vraćena ni u ugovornom roku, a niti kasnije.

Tako su firmi “Eurohaus” pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM, a za isti iznos oštetili “Remontmontažu” Tuzla, saopšteno je iz Tužilaštva TK.

(Klix)

Ostavite komentar