Michael Ludwig za Dunav.at: Grad Beč otvoren za saradnju sa srpskim preduzećima

0
219

Posebnost grada Beča ogleda se u tome što nudi istorijske znamenitosti na svakom koraku, a jedna od njih je svakako i Gradska vijećnica (Rathaus) sa svojim Crvenim salonom, rekao je na početku razgovora sa novinarima RTS-a i portala Dunav.at gradonačelnik Beča Michael Ludwig (SPÖ).

“Ovaj salon ima veliki značaj za istoriju ne samo grada Beča već i čitave Austrije. Naime, u ovim prostorijama se 27. aprila 1945. godine desilo provizorno zasjedanje Vlade pod vođstvom Karla Renea sa idejom da se izgradi nova demokratska Austrija. Usljed ratnih dešavanja tokom Drugog svjetskog rata i bombardovanja, zgrada parlamenta bila je u potpunosti uništena, te se iz tog razloga zasjedanje tadašnje Vlade održalo u prostorijama Gradske vijećnice, tačnije u Crvenom salonu. Cilj tog zasjedanja bio je nanovo konstituisati uništenu demokratiju”, kazao je gradonačelnik Ludwig.

Ako uzmemu u obzir činjenicu da je Beč nakon Čikaga najveći ,,srpski” grad na svijetu izvan Srbije, jasno je da su veze ova dva naroda duboko isprepletene, upravo zbog toga su neke od najbitnih tema ovog razgovora bile integracija ljudi srpskog porijekla, kao i međusobna privredna saradnja sa Srbijom.

“Konkretna saradnja koja je dogovorena sa Beogradom još prije dve godine se ne tiče samo partnerstva ova dva grada već i konkretnih tema kao sto su izgradnja, stanovanje, nezaposlenost, digitalizacija, ali i klimatske promjene. U posljednjih 15 mjeseci takođe je vršena i međusobna razmjena informacija po pitanju mjera koje su uvedene u toku pandemije”, kazao je Ludwig.

Na pitanje da li u Beču ima mjesta za srpske firme, s obzirom na činjenicu da već veliki broj austrijskih preduzeća posluje u Srbiji, Ludwig je rekao da dobri ekonomski odonosi znače saradnju u oba smjera. Grad Beč daje svim ljudima sa prostora Srbije pristup platformi ,,Privredna agencija” koja nudi pomoć u vidu korisnih informacija pa čak i pomoć pri traženju zemljišta i lokacije za firme svima koji žele da počnu da posluju u ovom gradu.

Na kraju razgovora Ludwig je izrazio spremnost za saradnju između grada Beča i privrednih subjekata iz Republike Srpske, ali je i naglasio kako se nada da će u bližoj budućnosti doći i do posjete privredne delegacije iz Republike Srpske u njegovom gradu.

Integralni intervju sa gradonačelnikom Beča Michaelom Ludvigom objavićemo u narednim danima.

(dunav.at)

Ostavite komentar