NA ZAHTJEV SAD: Uhapšen donedavni predsjednik Hondurasa, terete ga za trgovinu drogom

0
225

Policija u Hondurasu uhapsila je bivšeg predsednika Huana Orlanda Ernandesa u njegovom domu posle zahteva vlade SAD za njegovim izručenjem zbog optužbi o trgovini drogom i oružjem.

Ernandes je uhapšen manje od tri nedelje od kada je napustio predsedničku funkciju posle više godina optužbi tužilaca SAD o njegovim navodnim vezama sa trgovinom drogom.

Sudija u Hondurasu izdao je danas nalog za hapšenje Ernandesa (2014-2022), čije izručenje traže SAD zbog optužbi za trgovinu drogom, objavio je portparol Vrhovnog suda Hondurasa.

Sudija je zadužen da odluči da li će izdati nalog za hapšenje, i nalog je izdat, rekao je portparol na konferenciji za novinare.

Oko 600 policajaca opkolilo je dom Ernandesa od sinoć kada su SAD predale sudskim vlastima Hondurasa zahtev za izručenje.

Posle više godina spekulacija SAD su zvanično zatražile hapšenje i izručenje Ernandesa manje od tri nedelje od kada je otišao sa funkcije.

Ernandes je napustio svoj dom okružen policijom, sa lisicama na rukama i člancima, i sa pancirom na sebi. Ušao je u policijsko vozilo i odvezen je. Policijski helikopter koji je čekao u blizini je poleteo i izgleda da je pratio konvoj.

Ministar bezbednosti Hondurasa Ramon Sabijon, koga je Ernandes smenio sa mesta šefa Nacionalne policije 2014, rekao je da se Ernandes dogovarao sa “kartelima da trguje (drogom) i korumpira mnoge javne institucije, što je dovelo do pogoršanja socijalne situacije i narušilo primenu pravde u Hondurasu”.

On je rekao da su glavne optužbe protiv Ernandesa u SAD-u trgovina drogom, upotreba oružja za trgovinu drogom i dosluh za upotrebu oružja u trgovini drogom.

Američki tužioci u Njujorku su više puta optužili Ernandesa da je bio saučesnik za vreme suđenja njegovom bratu 2019. za trgovinu drogom, navodeći da je njegov politički uspon podstaknut profitom od droge.

Njegov brat Huan Antonio Ernandes zvani Toni osudjen je na doživotni zatvor zbog optužbi za trgovinu drogom i oružjem u martu 2021. godine. Tužilac je rekao da su njegovi zločini “trgovina drogom koju sponzoriše država”.

(Agencije)

Ostavite komentar