Nelson: BiH treba zaslužiti Bajdenovu posjetu

0
186

Američki ambasador u BiH Erik Nelson siguran je kako bi predsjednik SAD Džo Bajden volio da dođe u BiH.

U intervjuu za “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao je da bi to moglo zavisiti, između ostalog, i od toga koliki će ovdje napredak biti postignut i zaslužena posjeta.

“Siguran sam kako bi predsjednik Biden volio doći, a to bi moglo ovisiti, između ostaloga, i o tome koliki će se ovdje napredak postići i zaslužiti posjet. Također, bilo bi nam drago da u BiH dođe netko od drugih visokih američkih dužnosnika. Pa čak i u Mostar. Recimo, u ujedinjenu glazbenu školu. Kao što znate, u Mostaru je jedan od veoma bitnih projekata, odnosno pokušaja ponovnog oživljavanja i ujedinjenja stare Muzičke škole. Potrebni su nam neki dobri rezultati i dobre priče kako bismo uspjeli privoljeti visoke američke dužnosnike da dođu u Bosnu i Hercegovinu. A vi znate koliko se mi trudimo sa svoje strane da se to dogodi”, rekao je Nelson.

Nelson je kazao da je u 2021. godini moguće doći do reforme Izbornog zakona. Prema njegovim riječima, stoga je neophodno da se prestane gubiti vrijeme, tako da kada dođe vrijeme za izbore 2022. svi građani mogu jednako učestvovati u izborima.

On je izrazio žaljenje što radna grupa za reformu Izbornog zakona nije uspostavljena ranije, ali je rekao da je ipak ostvaren određeni napredak i da proces treba ubrzati.

Kada je riječ o uticaju drugih velikih sila u BiH i regiji, Nelson navodi da postoji jasna razlika između ciljeva Rusije i Kine i ciljeva evroatlantskih partnera, ističući da širom ove regije Rusija promovira podjele.

“Ono što vidimo je da ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH. Isto tako, Rusiji i Kini korupcija u ovoj zemlji nije problem. Za Sjedinjene Američke Države je veoma jasno da korupcija podriva demokratiju i poslovanje u ovoj zemlji i pridonosi nesigurnosti koja tjera mnoge mlade talentovane ljude da odlaze iz ove zemlje. Sjedinjene Američke Države, koje dijele iste vrijednosti kao i vaša zemlja, smatraju da je vaša budućnost u okviru evroatlantske zajednice, kao demokratske i suverene zemlje, čiji teritorijalni integritet nije upitan. Dijelimo iste vrijednosti”, kazao je Nelson.

(Klix.ba)

Ostavite komentar