ONLINE NASTAVA ILI ISLEĐIVANJE: U školi u BiH učenici morali da drže ruke na potiljku

0
303

Poznati pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva Nenad Veličković napisao je tekst „Vakcinacija u potiljak“ na portalu školegijum.ba, u kojem je prikazao kako se u neimenovanoj školi na ekstreman način vrši praksa online ispitivanja u vrijeme pandemije.

Na snimci zaslona jedne platforme putem koje su učenici u kontaktu s profesoricom, vidi se nastavnica koja ispituje učenike online, koji odgovaraju sa slušalicama na ušima, okrenuti zidu i s dlanovima prisutnim uz potiljak. Da nemaju slušalice, pomislili bi da je riječ o scenama strijeljanja.

„Tako smo, zahvaljujući koroni, najzad dobili do srži ogoljenu sliku pedagoškog instrumenta zvanog ‘ispitivanje’“, piše Veličković.

„Možda sada, kad je to ovako jezivo dokumentirano, teoretičari i praktičari nastave još jednom promisle o konceptu ocjenjivanja. Kome je on i zašto potreban, ako nemamo instrumente da ga učinimo nenasilnim, netraumatičnim? Nije li ovaj isljednički terorizam ovjeren razumijevanjem obrazovanja kao pripreme za tržište rada, u kojem se ocjenama legitimiraju privilegije s kojima djeca ulaze u obrazovni proces?“, dodao je.

Piše kako je, nažalost zbog takvog obrazovnog sistema, profesorica bila „lojalna“ sistemu kako bi „osigurala uvjete da ocjena bude objektivna i poštena“.

(kroativ.at, foto: školegijum.ba)

Ostavite komentar