Veliki Ekološki ustanak u Beogradu (FOTO, VIDEO)

0
223

Veliki ekološki protest “Ustanak za opstanak-naroda protiv Rio Tinta” počeo je u 14 sati u Pionirskom parku kod Predsjedništva Srbije.

Aleksandar Jovanović Ćuta okupljene je pozvao da održe minut ćutanja za sve nestale rijeke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

„Nalazimo se na izvorištu najvećeg otrova, dugačak je spisak predatora. Nalazimo se u Bermudskom trouglu najvećeg zla – Gradska skupština u kojoj sedi jedan, koji kad vidi drvo odmah se vata za motornu testeru – njegovo ime je Goran Vesić, to je onaj što je sekao platane na Kalemgdanu, smislio da poseče pola Koštunjaka, koji misli da gradi na stotine hiljada kvadrata na vodouizvorištu u Makišu. Sa moje leve strane – Skupština Srbije u kojoj sede robovi koji umesto narodne volje sporovode volju jednog što je umislio da je bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onom kome je litijum pomračio um“, rekao je Jovanović.

Podsjetio je i da su se ekološke organizacije okupile u aprilu na istom mjestu, da ih je bilo preko 60 i da su tom prilikom sastavili 13 zahteva na koje niko nije odgovorio do danas.

Beograd 11. septembar 2021. Ekoloski protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Sada imamo dodatni zahtjev – da Vlada Srbije i Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović ponište sve obaveze prema Rio Tintu. „Rio Tinto, marš iz Srbije“, rekao je Jovanović.

„Aleksandre Vučiću, našu zemlju nećeš natapati otrovo, našu decu nećeš trovati sumpor dioksidom. Poruka za sve koje si doveo – od…bite od naših reka, šuma, zemlje“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da će danas blokirati Brankov most, a bude li se pojavila mehanizacija prema Loznici blokiraće i celu Srbiju, piše Nova.rs.

Na kraju je pozvao sve da prestanu da se dele na društevnim mrežama jer je ovo „iznad svake politike“.

Zlatko Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom zapitao je okupljene gde je Aleksandar Vučić, gde je Zorana Mihajlović, gde je Ana Brnabić. „Oni su tri ključna čoveka koji prodaju nas, našu decu i dedovinu zašto, za kakve pare?“.

„Ne treba nam Rio Tinto, moraju nas prvo pobiti ako prođe ovaj projekat u Jadru – Srbija je gotova“, kaže.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić obratio se okupljenima rečima:

„Nisam ja nikakav dekan i profesor, ja sam jedna arogantna neznalica ali i pripadnik jedne grupe sličnih kako nas je nazvala Zorana Mihajlović“, rekao je Ristić na šta su okupljeni povikali „Ua“.

On kaže da njega i ostale koji se protive dolasku Rio Tinra nazivaju neznalicama jer se protive kopanju jadarita u dolini Jadra i litijuma širom Srbije. „Smeta nam što bi neko uništio hektare plodnog zemljišta, što bi napravio deponije najtoksičnijih materijala, što bi trajno ugrozio najbolje rezreve podzemnih voda i ugrozio vodosnabdavne Šapca i grada Beograda“, rekao je Ristić.

Beograd 11. septembar 2021. Ekoloski protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kaže i da ne razume „sve opuštene što bleje po kafićima, a mrzi ih da dođu ovde“.

Naglasio je da Rio Tinto nema nikakve reference da se bavi litijumom a da političari promovišu litijum u Srbiji kao belo zlato i materijal do kog će Srbija da prosperira, a neće da znaju da najveći svetski proizvođač baterija kineska kompanija Ketl od 2023. prelazi na pakovanje natrijum litijumskih baterija koje su pouzdanije.

„Ako pustimo Rio Tinto u dolinu Jadra biće zbrisan biodiverzitet, turističke destinacije, epicentar srpske pismenosti Tršić, manastir Tronoša, ono što je najgore, strana multinacionalna kompanija ima i akcioni plan za raseljavanje stanvništva“, kaže Ristić.

Naučnik Nenad Kostić kaže da ne postoji zeleno rudarstvo i da iako su predstvanici kompanije Rio Tinto uveravali stručnjake da će raditi sve na najbolji način i da će primenjivati najviše standarde u zaštiti životne sredine, o tome nema govora.

Beograd 11. septembar 2021. Ekoloski protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a posle sam saznao da su to fotografije tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija na radi na zaštiti životne sredine nego na reklami i propagandi prema nama građanima“, rekao je Kostić. Istakao je i da kompanija namerava da koristi 10 vagona koncentrovane sumporne kiseline dnevno, što je 100 tona. Govor Kostića prekidan je zvižducima okupljenih kada god je spomenuo kompaniju „Rio Tinto“. On je kritikovao i vlast u Srbiji, citirajući pesmu Buna protv dahija „Zeman doša, valja vojevati“, poručio je na kraju.

Saobraćaj je blokiran kod Trga Nikole Pašića, gde se nalazi veliki broj građana i bina sa koje su počeli da se obraćaju govornici.

Građani konstantno pristižu i kreću iz pravca Narodne skupštine Srbije ka Trgu Nikole Pašica. Pionirski park u kom je počelo okupljanje je prepun građana, javlja reporeter Nova.rs sa lica mesta.

Okupljeni nose transparente, a na pojedinima piše: „Vučiću ti možeš da spaseš Srbiju sa dve reči“, „Nema rudnika“, „Ne damo naše reke“, „Rio Tinto marš iz Srbije“.

Glumica Svetlana Ceca Bojković poručila je u razgovoru za Nova.rs građanima da moraju da se bore.

„Moramo da reagujemo, da se borimo, da dignemo svoj glas protiv toga da se Srbija pretvori u deponiju“, poručila je Bojković u razgovoru sa reporterom Nova.rs.

U najavi ovog događaja, ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je za Nova.rs da će se na skupu okupiti mnogo građana, a da su dolazak najavili i meštani Gornjih Nedeljica, mesta na zapadu Srbije gde Rio Tinto planira svoja iskopavanja.

„Govoriće glumci Petar Božović, Svetlana Ceca Bojković, Anita Mančić, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, arhitekta Dragoljub Bakić, doktor hemijskih nauka Dragana Đorđević, kao i predstavnici brojnih ekoloških organizacija“, konkretno je objasnio Jovanović i ponovio da je zahtev protesta da Rio Tinto ode iz Srbije.

Svoje prisustvo na događaju potvrdili su istaknuti glumci i društveni radnici među kojima su Svetlana Ceca Bojković, Dragan Jovanović, Petar Božović, Ljubomir Bandović, karikaturista Koraks, pisac Dejan Atanacković, muzičar i umetnik Darko Rundek i mnogi drugi. Oni su uputili poziv svim građanima da 11. septembra izađu na ulice i podrže građane u borbi za našu vodu, vazduh i zemlju.

Događaj na žalost neće moći da prisustvuju stanovnici Pranjana, kojima je saopšteno da autobus u kojima se oni nalaze neće moći da saobraća za Beograd.

Video snimke s protesta možete pogledati OVDJE.

Ostavite komentar