Pogledajte kako su izgledali plakati protiv Židova u NDH (FOTO)

0
317

Danas je Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. To je sjećanje na dan kad su sovjetske snage oslobodile Auschwitz, najgori nacistički logor smrti u kojem je ubijeno 1.1 milijun ljudi. Od toga, 960 tisuća ubijenih bili su Židovi.

I na području NDH provodio se sustavan progon Židova. U vremenu od 1941. i 1945. godine na području NDH ubijeno je oko 80 posto članova židovske zajednice. Otprilike svaki peti pripadnik židovske zajednice živ je dočekao kraj rata.

Progon Židova bio je određen zakonima, a antisemitizam je bio prisutan na svakom koraku. Vlasti su plakatima na ulicama pozivali na progon Židova.

Historijski arhiv u Sarajevu objavio je nekoliko takvih plakata. Radi se o arhivskoj građi koju posjeduje ovaj Arhiv. Sarajevo je u to doba, podsjetimo, bilo dijelom NDH, piše Index.hr.

“Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Međunarodni dan sjećanja na Holokaust je dan sjećanja na sve žrtve nacističkih režima tokom Drugog svjetskog rata. Ovim povodom predstavljamo nekoliko plakata antisemitskog karaktera iz naše Zbirke. To su propagandni plakati koji su služili kao sredstvo promicanja antijevrejske klime na prostoru NDH i regije. Cilj ove propagande bio je opravdavanje zločina protiv Jevreja, pravdanje njihovog odvođenja u logore, njihovo povezivanje s pojmom neprijatelja naroda, te povezivanje s boljševizmom i masonstvom”, stoji u objavi Historijskog arhiva.

Na slici ispod nalaze se “Tjedne viesti”, plakat s najnovijim vijestima koje su, jasno, bile objavljivane u svrhu promoviranja vlasti NDH i saveznika.

„Tjedne viesti – naslovi: Koncentracioni logori za židove u Italiji: RIM. Uprava grada Rima odlučila je, pošto je uvidjela zločinačku djelatnost židovske kuge, osnovati koncentracioni logor za preko 16000 židova. Jedna gradska četvrt je u tu svrhu izpražnjena. Ovdje se židovi nalaze pod strogom pazkom. Čak i u Italiji se dakle uvidjela opasnost tih svjetskih zločinaca.“

„Tito čini samo ono, što odredi židov Mošo Pijade: BEOGRAD. Kako se upravo saznaje, predstavlja zločinac Tito samo bezvoljnu lutku u rukama zloglasnog beogradskog židova Moše Pijade, koji igra znatnu ulogu u moskovskoj agitaciji. Taj židov određuje zapravo cielu Titovu politiku, a ujedno postaje sve više oružje u rukama Moskve te želi silom dovesti Hrvatsku u šake židovske svjetske revolucije.“

Na slici ispod je Moša Pijade. Ovako je opisan na tadašnjem plakatu s tjednim vijestima.

„Ovo je gladno lice čovjeka koji odlučuje šta ima da radi Broz Tito. To je srbski Židov Moša Pijade. Njegovo lice jasno odsjeva svu lažljivost i lukavštinu njegove rase.“

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar