POSLIJE 14 GODINA: Italijanska liga proglašena za najbolju u svijetu

0
211

Međunarodni institut za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) izabrao je italijansku Seriju A za najbolju liga na svijetu u 2020. godini.

To je prvi put nakon 14 godina da je italijasnki šampionat dobio ovo priznanje, a ta činjenica jasno objašnjava kakav je bio njen nivo posljednjih godina. Između 1991. i 2006., Italija je dominirala u ovom izboru sa čak deset nagrada, prije nego što su Engleska i Španija preuzele primat.

Serija A je ipak prošle godine bila najbolja sa 1.026 bodova, ispred engleskog Premijeršipa sa 1.003 boda. Na trećoj poziciji je Brasileirao – najbolji šampionat u Južnoj Americi sa 964 boda, deset više od španske La Lige koja je četvrtoplasirana. Na petu poziciju svrstana je njemačka Bundesliga, a u top 10 su i portuglaski, francuski, paragvajski, argentinski i ekvadorski šampionat.

Italijanski Kalčo tako nastavlja napredovati i ponovo privlači pažnju ljubitelja fudbala. Takmičenje je posljednjih godina pretrpjelo određenu transformaciju, kako na institucionalnom, tako i na sportskom nivou.

Igra se sve uzbudljiviji fudbal, a uz to i brojnim igračima, Serija A je ponovo privlačna destinacija.

IFFHS od 1991. godine bira najbolje lige u svijetu, a ključni parametri koji se uzimaju u obzir su statistike i uspjesi igrača i timova, posebno u međunarodnim klupskim takmičenjima.

(NN)

Ostavite komentar