POZITIVNA PRIČA IZ SREBRENICE: Kompanija Ekonomik primjer dobre saradnje i kolegijalnosti

0
328

Broj radnika od dana osnivanja, prije tri godine, pa do danas u srebreničkoj kompaniji stambenih i građevinskih kontejnera Ekonomik gotovo da je utrostručen, pa se tako danas u proizvodnom pogonu može se sresti blizu 100 zaposlenika različitih strukovnih profila.

Šarolikosti kolektiva u kompaniji, pored različitih zanimanja koji učestvuju u procesu proizvodnje, doprinosi i multietnički sastav, koji se kao pozitivan primjer dobre saradnje preslikao iz istog takvog sastava lokalnog stanovništva regije u kojoj je kompanija smještena.

Rame uz rame u izradi stambenih i kontejnera drugih namjena tako podjednako učestvuju i Srbi i Bošnjaci. Podjele proistekle iz različitih nacionalističkih politika ih, kako kažu, ne zanimaju, pa se tako u ovoj srebreničkoj kompaniji radnici međusobno poštuje, uvažavaju, dijele svoje radne obaveze, ali i grade prijateljstva.

“Što se tiče uposlenog kadra to su uglavom radnici mlađe dobi. Kao što je sama opština multietnička, tako i mi na radost i ponos imamo radnike i Srbe i Bošnjake koji međusobno rade, dijele svoje radne obaveze, ali i grade prijateljstva. Na taj način šaljemo lijepu poruku i sliku da se ovdje može i ostati, lijepo živjeti, međusobno poštovati, raditi, ali i sticati i napredovati”, rekao je za Banjaluka.net Miladin Trišić iz kompanije “Ekonomik”.

Edhem Hasanović u Ekonomiku je zaposlen pet mjeseci. Po zanimanju je stolar, pa mu se prilika za zaposlenje u fabrici stambenih i građevinskih kontejnera ukazala odmah nakon završetka školovanja.

Uslovima, odnosima među kolektivom i radom, kako tvrdi ovaj Srebreničanin za sada je zadovoljan.

“Pokretanje proizvodnog pogona i rad ove kompanije je izuzetno značajan za razvoj cijelog kraja. Meni, ali i velikom broju mladih iz našeg kraja nakon završetka školovanja kompanija je pružila priliku za zaposlenje”, rekao je Hasanović.

On naglašava da među zaposlenima ima i Srba i Bošnjaka, te da odnose grade na kolegijalnosti i prijateljstvu.

“Kod nas u kompaniji nema nikakvih podjela. Svi se slažemo, uvažavamo, poštujemo i družimo”, ističe Hasanović.

Među zaposlenima najbrojniji su varioci, bravari, stolari i vodoinstalateri, a za izradu jednog stambenog kontejnera potrebno im je tek nekoliko dana. Konkurs za zaposlenje, kako tvrde iz Ekonomika stalno je otvoren.

Priliku za zaposlenje u Ekonomiku dobio je i Aleksandar Petković iz Srebrenice. Na radnom mjestu varioca u fabrici je zaposlen već deset mjeseci.

“Zadovoljan sam uslovima koje nam je pružila kompanija Ekonomik.  Plata je redovna, što je najbitnije, a radni kolektiv podmlađen. Nedavno je zaposleno dodatnih 30 radnika. Važno je da ko hoće da radi u Ekonomiku može mnogo toga da nauči o zanatu. Radimo svi zajedno i Srbi i Bošnjaci. Političke podjele koje zaokupljaju današnjicu nikoga ne interesuju u Ekonomiku. Evo, sad su bili izbori, niko nije imao problema, tako da radimo svi zajedno i nemamo nikakvih problema”, kazao je Petković.

Posao u fabrici kontejnera u Srebrenici dobio je i Redžep Merajić. U kompaniji je zaposlen od njenog osnivanja, a uslovima koje ona nudi, kako tvrdi, je zadovoljan.

“Iz Srebrenice sam. Radim kao varioc u bravariji već treću godinu. Za sada je  dobro i zadovoljan sam, za dalje ćemo vidjeti. Sve u svemu firma je dobra, kolege isto tako. Slažemo se, da se ne slažemo ne bismo bili tri godine tu”, rekao je Merajić.

Dodaje da bi potraga za poslom u Srebrenici išla mnogo teže da Ekonomik d.o.o. prije tri godine nije pokrenuo svoj proizvodni pogon i u Srebrenici.

“U Srebrenici je teško naći posao. Da bismo našli posao, pogotovo varioci, morali bismo da idemo u neke druge gradove, čak i izvan BiH”, zaključuje Merajić

(Nevena Stanojević)

Ostavite komentar