Poznati o glavnim zvijezdama Exita: Calvin Harris i Nick Cave su najveće zvijezde festivala

0
212

Pored svih muzičkih zvijezda koje od 7. do 10. jula stižu na EXIT, među desetinama velikih imena dva se ističu kao apsolutni hedlajneri festivala. Jedan od najuspješnijih, najtraženijih i najpopularnijih DJ-eva i producenata svih vremena, Calvin Harris, i otjelotvorenje rock’n’rolla, umjetnik koji je duboko uticao na istoriju popularne kulture – Nick Cave sa svojim bendom The Bad Seeds!

 Ovi muzički giganti nastavljaju tradiciju nastupa A-liste izvođača na Exitu, kao što su prošlih sezona to bili The Killers ili The Cure. Nick Cave i Calvin Harris, dva premoćna imena u ovogodišnjem Exitovom programu, ujedno su još jedna potvrda kontinuiranog rasta festivala.

 Impresije o njihovom dolasku u Srbiju podijelili su mnogi ugledni muzičari, muzički kritičari i novinari, sportisti, glumci i javne ličnosti, ne krijući svoje oduševljenje i ovogodišnjim programom festivala. Među njima su Lena Bogdanović, Kristina Radenković, Đule Van Gogh, Nino Čelebić, Daško Milinović, Dragan Ambrozić, Branko Rosić, Nemanja Kostić, Luka Matić, Branka Glavonjić, Nenad Kuzmić, Milica Perović, Vojkan Bećir, Milan Inić Yasserstain i mnogi drugi. 

 

Subotnji headliner Calvin Harris izvođač je s jednom od najimpresivnijih muzičkih karijera svih vremena. Njegovih pet albuma redefinisalo je modernu muziku, a uz singlove, saradnje i remikse, inspirisao je buduće generacije producenata. Dolazak na njegov prvi, dugo očekivani nastup u Srbiji potvrdile su mnoge javne ličnosti.

Calvin Harris je „čovjek koji drži nevjerovatne rekorde, na BBC Chartu ima devet #1 hitova samo sa jednog albuma, što čak nisu imali ni Beatlesi“, objašnjava Nemanja Kostić, izvršni direktor Play radija. Njegov kolega sa radija, voditelj Luka Matić ističe da su nakon godina čekanja, svi uzbuđeni zbog Calvinovog dolaska jer je to „zaista jedno svjetsko gostovanje” i jer smo „zaslužili da nam neko poput njega dođe“.

Košarkaš Nino Čelebić neće preskočiti ovogodišnji EXIT jer i on želi da čuje jednog od najboljih producenata na svijetu, a radijski voditelj Vojkan Bećir ističe da je Calvin Harris „redefinisao ne samo klupski zvuk, već i pop muziku uopšte“ budući da u posljednjih 10 godina „nije bilo šanse da čuješ nešto na radiju što nije njegova pjesma“, izdvojivši saradnje sa Rihannom, Ellie Goulding, Dua Lipom, Ritom Orom.

Calvin Harris predvodi niz velikih izvođača koji na Glavnu binu Exita donose hitove teške više od 50 milijardi pregleda, među kojima su Jax Jones, Joel Corry, Acraze, Disciples, Ofenbach i obožavani James Arthur.

O Nicku Caveu: Božanstvo rock'n'rolla čiji su koncerti za pamćenje

Publika željna gitarskog zvuka nestrpljivo iščekuje nastup jednog od najvećih rock pjesnika u istoriji, Nicka Cavea s kojim će se suočiti u petak, 8. jula. Kultno popularan širom svijeta, fanovi ga smatraju muzičkim božanstvom. Koncertni promoter i muzički kritičar Dragan Ambrozić ističe njegovu veličinu time da je „definicija umjetničkog u rock'n'rollu već 40 godina“, a da su „njegova pesnička dostignuća nešto što je najzačajnije u rock muzici u 21. vijeku“. Muzička kritičarka Zorica Kojić definiše ga kao „pravo božanstvo rock'n'rolla“.

Caveov prepoznatljivi stil, koji se kroz godine mijenjao, kako zvukom, tako i pristupom građenju pjesama, urednica i voditeljka emisije Bunt Branka Glavonjić opisuje kao „brutalan i nemilosrdan, a sa druge strane izuzetno osjećajan i senzitivan“, dok Nenad Kuzmić, muzički urednik Radio Beograda 202 dodaje: „on ima tu notu, crnu, ali jako dobru“.

Svi oni najavljuju svoj dolazak na Tvrđavu, jer svako ko je jednom slušao Cavea, želi to ponovo. Prema riječima Zvonimira Đukića Đuleta iz grupe Van Gogh, Cave je „čovjek koji pravi nesvakidašnje spektakle i koncerte koji su zaista za pamćenje“, dok ostali predviđaju da će i ovaj nastup biti nezaboravno emotivno iskustvo i koncert koji se od početka do kraja gleda bez treptanja.

Takođe, neće propustiti ni nastupe drugih bendova, čija brojnost ove godine čini da gitarski program Exita na nekoliko velikih bina izgleda kao „festival u sklopu festivala“. Tu su neuništivi grindcore pioniri Napalm Death i kultna Sepultura koji su prema riječima Dragana Ambrozića definicija buke u rock’n’rollu“, živa legenda punka Marky Ramone, žestoki veterani The Exploited, svjetska atrakcija She Past Away, omiljeni pankeri mnogih generacija – The Undertones, Tankard, Incantation i mnogi drugi.

EXIT festival će biti održan od 7. do 10. jula, kada na Petrovaradinsku tvrđavu stižu Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea, James Arthur, Masked Wolf, ZHU, Sepultura, Maceo Plex, Honey Dijon, Boris Brejcha, Stephan Bodzin live, ARTBAT, Denis Sulta, DJ Tennis, Anfisa Letyago, Marky Ramone, Napalm Death, The Exploited, Blind Channel, Adam Beyer B2B Enrico Sangiuliano, Dax J, Sama’ Abdulhadi, kao i jaka regionalna postava koju predvode Konstrakta, Senidah, Prti Bee Gee, Marčelo, Brkovi, Artan Lili, Paraf, Killo Killo, Mimi Mercedez, Kiril Djaikovski, Bojana Vunturišević, Deca loših muzičara, a priključuju im se na stotine drugih.

AKTUELNE CIJENE FESTIVALSKIH ULAZNICA

Festivalske ulaznice dostupne su po cijeni od 135KM, uz uštedu od 40 odsto. Promotivne cijene regularnih jednodnevnih ulaznica za četvrtak, 7. jul, iznose 58 KM, za petak, 8. jul, 62 KM, za subotu, 9. jul, 74 KM, a za nedjelju, 10. jul, koštaju 58 KM. Fan pit ulaznice za petak, 8. jul, kada nastupaju Nick Cave & The Bad Seeds, dostupne su po cijeni od 82 KM. Jednodnevne VIP GOLD koštaju 210 KM. Ulaznice se mogu kupiti na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mjestima u zemlji i online.

Ostavite komentar