PREDSJEDNIK PKS OTKRIVA: U Srbiji djeluje 1.039 kompanija iz Hrvatske, investirali 900 miliona evra

0
230

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da Srbija i Hrvatska godišnje ostvare robnu razmenu od oko milijardu evra i da u Srbiji trenutno posluje više od 1.000 kompanija koje su u većinskom vlasništvu hrvatskih preduzeća ili pojedinaca.

„Brojna hrvatska preduzeća kupila su preduzeća u Srbiji, a sve više kompanija iz Srbije uspešno investira u privredu Hrvatske. Privredna saradnja nije prekidana ni kada su politički odnosi dve zemlje bili zategnuti, ni kada je svet zatvorila pandemija koronavirusa“, rekao je Čadež u intervjuu za nedeljnik Hvratska reč.

U Agenciji za privredne registre registrovano je 1.039 kompanija u većinskom vlasništvu hrvatskih preduzeća i gradjana, a procene su da su hrvatske kompanije do sada u Srbiji, inicijalno i kroz poslovanje, investirale skoro 900 miliona evra.

Čadež je rekao da prema službenim podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, hrvatske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 radnika.

„Od ključnog značaja za sve zemlje na ovim prostorima je da naše vlade što pre otklone medjusobne barijere, da našim preduzećima olakšamo poslovanje. Mnogo puta sam do sada podsećao da ni najbolјi putevi, ni najbrže pruge neće mnogo pomoći ekonomijama ako ne ubrzamo protok robe na graničnim prelazima, ako ne skratimo vreme čekanja i ne usaglasimo rad inspekcijskih i drugih graničnih službi, ako i na glavnim graničnim prelazima izmedju zapadnobalkanskih ekonomija i susednih zemalja – članica EU, ne uspostavimo zelene trake, što je i Brisel podržao“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, tokom pandemije korona virusa u praksi je dokazano da je to moguće, jer su uspostavljeni zeleni koridori na Zapadnom Balkanu koji su omogućili da roba čiji je transport prioritetan kroz regiju putuje brže nego ikada.

„Istovremeno, na prelazu Batrovci – Bajakovo šleperi nam u poslednje dve nedelje za ulazak u EU čekaju u kilometarskim kolonama, u proseku tri sata, a nekim danima i po osam do deset sati. Ni krivi ni dužni privrednici, medju kojima su i hrvatska preduzeća koje ovde posluju, zbog toga plaćaju dodatne autodane svojim prevoznicima i penale partnerima u Hrvatskoj, Sloveniji, bilo gde u EU“, rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije je ocenio da prostora za unapredjenje ekonomske saradnje sa Hrvatskom ima u gotovo svim privrednim granama, ali nam treba još dosta vremena i truda da budu povećani kapaciteti i medjusobna trgovina, kako bi jednog dana dostigla pet milijardi dolara, koliko je iznosila razmena dve republike u nekada zajedničkoj državi.

Trenutna robna razmena dve zemlje već nekoliko godina, počev od 2017, iznisi oko milijardu evra godišnje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvodjači iz Srbije su na hrvatsko tržište u 2019. plasirali proizvode vredne 568 miliona evra, a hrvatski proizvodjači u Srbiji 518,5 miliona evra.

„Značajan ekonomski potencijal leži u unapredjenju prekogranične saradnje opština s obe strane. Ovo područje je zbog svog strateškog položaja pogodno za razvoj industrije i može pridoneti povećanju izvoza proizvoda na tržištu EU“, rekao je Čadež i dodao da je suštinsko pitanje malih nacionalnih ekonomija na prostoru bivše Jugoslavije razvijanje viših oblika saradnje.

(Agencije)

Ostavite komentar