Predstavnici Srba sa sjevera Kosova napustili sve institucije

0
210

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa severa KiM odlučili da napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu, četiri opštine na severu KiM, pravosuđe, policiju na severu KiM i svo administrativno osoblje na severu KiM dok Priština ne počne da poštuje medunarodno javno pravo i briselske sporazume, odnosno dok ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira ZSO.

Rakić je u Zvečanu, posle sastanka srpskih političkih predstavnika sa severa KiM sa predstavnicima svih kosovskih institucija na severu, istakao da su zbog odlučnosti da poštuju međunarodno javno pravo i odbrane Briselski sporazum i ostale sporazume postignute u dijalogu odlučili da napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri opštine na severu KiM, ali i učešće u radu Srba u organima pravosuđa i policije na severu KiM, kao i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu KiM, javlja Tanjug.

Odluka ostaje na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume iz Brisela, odnosno dok ne povuče protivpravne odluke o preregistraciji tablica i dok ne formira ZSO u skladu sa sporazumima postignutim u okviru dijaloga.

Rakić je rekao da Priština konstatno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i pozvao Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i drugih koji su zaključeni u okviru dijaloga koji Beograda i Priština vode na osnovu mandata Generalne Skupštine UN i u uz podsredovanje EU.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.

Rakić je posle sastanka preneo zaključke koji su usvojeni na današnjem sastanku:

„Pod jedan, Priština konstantno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i pozivamo je da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava i briselskog sporazuma i drugih akata iz dijaloga Beograda i Prištine koji su zaključeni, koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU”, naveo je Rakić.

Po dva, kaže, srpski narod izložen je neprestanom teroru i svakoj vrsti nasilja institucija u Prištini i nezakonitim jednostanim aktima, od kršenje slobode kretanja, nasilnih upada na sever KiM specijalnih jedinica, do izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana.

„Preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu i pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe i uskraćivanjem vakcinacije i lekova za Srbe na severu KiM, što je praćeno svakodnenim napadima na naš narod na KiM i svetinje i groblja”, naveo je on.

Rakić je dodao da su zato doneli odluku da bi odbranili Briselski sporazum i ostale postignute sporazume u dijalogu da napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri opštine na severu.

„Ali i da napustimo rad i učešće Srba u pravosuđu, policiji na severu i sve admistrativno osoblje na severu na četiri opštine”.

Kako je rekao, ove odluke o napuštanju i suspenziji ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno pravo i sporazume dogovorene u Briselu.

To znači, dok ne povuče Priština jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica i ne formira ZSO u skladu sa prvim i svim drugim sporazumima koji su zaključeni u dijalogu, dodao je on.

„Mi Srbi sa KiM ne pretimo nikome već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost i ostanemo i pravo na dostojanstven ostanak na svojim ognjištima, zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume zaključene u dijalogu, kako je garantovala i sama EU. I zato ja podnosim ostavku na mestu ministra u kosovskoj vladi”, rekao je Rakić.

Nakon što je Rakić preneo zaključak sa današnjeg sastanka predsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da u svoje ime i poslanika Srpske liste podnosi neopozivu ostavku na mestu poslanika u skupštini u Prištini.

Sudija Apelacionog suda i člana Sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić je u ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici i odeljenja apelacionog suda u Prištini i administrativnih radnika i tužioca Osnovno tužilaštva u Mitrovici i administrativnih radnika tužilaštva – podneo ostavke na sva mesta sudija, tužioca i administartivnih radnika.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da gradonačelnici opština sa severa – Severne Mitrovice, četiri opštine neopozivo podnose ostavke na mesto gradonačelnika zajedno sa predsedavajućim skupština i odbornicima, što će biti verifikovano sutra po hitnom postupku na sednicama koje će održati u njihovim opštinama.

Šef reginalne operative u policiji za Sever kapetan Aleksandar Filipović je rekao:

„Braćo i sestre, doneli smo zajedničku odluku da podnesemo ostavku u kosovskoj policiji i stanemo uz svoj narod – dosta je bilo”, nakon čega su svi komandiri i policijski rukovodioci pred kamerama skinuli svoje uniforme.

(politika.rs)

Ostavite komentar