Putinov kum Viktor Medvedčuk razmijenjen za 200 pripadnika “Azova”?

0
266

Rusija i Ukrajina još od maja pregovaraju oko mogućeg oslobađanja Putinovog kuma Viktora Medvedčuka za razmenu pripadnika bataljona “Azov” iz Mariupolja, a kako prenosi Kijev Independent, ova razmena dogodila se danas kada su proruski separatisti oslobodili 200 zarobljenika.

Prethodno smo na mrežama mogli da pročitamo o ovoj razmeni, a sada je ovo potvrdio i ukrajinski medij.

„Patriote su danas u šoku.

23. maja: Portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da Medvedčuk verovatno neće biti razmenjen za zarobljenike iz Azovstala.

22. septembar: RBC-Ukrajina javlja da je Medvedčuk razmenjen za zarobljenike iz Azovstala“, naveo je na Tviteru Aleksej Kirilenko.

Medvedčuk je uhapšen 12. aprila, u akciji koju je organizovala SBU. Kako je kasnije ukrajinska strana objavila, najbogatiji čovek Ukrajine uhvaćen na obodu kijevske oblasti u trenutku kada je pokušavao da pobegne, odnosno pre nego što je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) trebalo preko Pridnestrovlja (dela susedne Moldavije koji je proglasio nezavisnost prim. aut.) da ga prebaci u Moskvu.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaj pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine. U Ukrajini ga smatraju smatra saveznikom Putina, koga naziva „ličnim prijateljem“.

Medvedčuku je bio određen kućni pritvor u maju 2021. godine kada je bio optužen za velezidaju i pokušaj krađe prirodnih resursa Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine. On je nestao posle početka ruske ofanzive dok nije objavljena informacija o njegovom hapšenju.

Medvedčuk je bio drugi najbogatiji čovek u Ukrajini 2021. godine sa 620 miliona dolara, prema časopisu Forbs, i poznat je po svojim vezama sa Putinom, koji je kum njegovim ćerkama.

(nova.rs)

Ostavite komentar