RADNA GRUPA OPOZICIJE: Nužna hitna i sveobuhvatna promjena Izbornog zakona BiH

0
187

Na današnjem sastanku Radne grupe opozicionih stranaka za izmjenu Izbornog zakona BiH, postignuta je potpuna saglasnost da je nužna hitna i sveobuhvatna promjena Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućila dalja izborna korupcija kako u predizbornom periodu, tako i tokom izbora ali i u postizbornom periodu.

Opozicija će u narednom periodu insistirati na uvođenju optičkih čitača i video nadzora na glasačkim mjestima, te da se onemogući nepostojećim političkim partijama i kandidatima da imaju svoje članove biračkih odbora.

Takođe, zbog masovne pojave prodaje poslanika, smatramo da je potrebno vratiti mandate političkim partijama i ne dozvoliti da i u budućnosti upravljaju oni koji na vlast došli političkim trgovinama i grubim izigravanjem volje građana.

Što se tiče ogromnih malverzavija glasovima iz inostranstva smataramo da je glasanje putem pošte potpuno iskompromitovano i da ubuduće birači svoja biračka prava trebaju ostvarivati u diplomatsko-konzularnim predstvništivima zemalja u kojima imaju mjesto prebivališta.

Jedan od zaključaka je i da se izborni cenzus mora povećati sa tri na pet posto.

(vijesti365.com)

Ostavite komentar