Rode sletjele u fabrički krug „Alumine“ (VIDEO)

0
239

Rode su ptice koje pažljivo biraju svoj dom, označavaju blagostanje i vjernost. To su ptice selice koje u jesen odlaze na jug, a vraćaju se u proljećnim mjesecima. Ovog maja fabrički kompleks „Alumine“ posjetio je par ovih interesantnih ptica.

Na platou kod Vodosnabdijevanja, Automatike i Transporta, možemo ih vidjeti,  dok graciozno šetaju zelenim površinama, ne plašeći se prisustva radnika, ali i buke radnih mašina iz neposrednog okruženja.

Među prvima koje je primijetio rode u fabričkom krugu je Boris Golubović, iz službe Ekonamata, tokom košenja trave, tako da je njegovo druženje sa ovim pticama postalo skoro svakodnevno.

-Rode su se baš odomaćile u našem fabričkom krugu, kreću se u paru, vjerovatno u blizini imaju i gnijezdo – kazuje Golubović, očekujući da se rode što duže zadrže na ovom prostoru.

Narodna vjerovanja kažu da ako je roda uletjela u kuću, to je dobar znak, ukućane očekuju dobre vijesti. Ako je napravila gnijezdo na krovu kuće, u domu će zavladati sreća i blagostanje, a u porodici se rađati djeca. Poštujući narodne običaje, koji se vezuju za rode, pred kompanijom „Alumina“  je blistav poslovni period…

Ostavite komentar