Rusija izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu

0
204

Moskva je uložila maksimalne napore i iscrpila sve resurse u pokušaju da ubijedi SAD da ostanu privržene Sporazumu o otvorenom nebu, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

On je govorio na sjednici ruskog Savjeta Federacije, koji razmatra odbacivanje Sporazuma, čije su potpisnice Rusija i SAD.

– Uložili smo maksimalne napore da održimo SAD privrženim Sporazumu. Iscrpili smo sve resurse za to i stoga vjerujemo da će odluka i odbacivanju Sporazuma biti najpogodnija i ispravna – rekao je Rjabkov.

Savjet Federacije većinski je podržao odbacivanje Sporazuma na današnjoj sjednici. Sva 152 člana gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije podržali su prijedlog o odbacivanju, a 19. maja su to jednoglasno učinili i članovi Državne dume, podsjeća TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izdalo je 15. januara saopštenje u kojem se navodi da su pokrenute međudržavne procedure odustajanja od Sporazuma o otvorenom nebu jer nije bilo napretka u eliminisanju prepreka za njegovo dalje funkcionisanje nakon što su SAD iz tog sporazuma istupile u novembru prošle godine.

Stejt department saopštio je u aprilu da vlasti SAD do tada nisu donijele odluku o daljem poštovanju Sporazuma o otvorenom nebu.

Zamjenik američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je Rjabkovu 27. maja da su SAD odlučile da se ne vraćaju u Sporazum o otvorenom nebu.

(Srna)

Ostavite komentar