RUSKA ISTORIČARKA PUTINU: Srbi sa nadom gledaju u Rusiju (VIDEO)

0
291

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je na Dan narodnog jedinstva sa istoričarima i verskim poglavarima u Moskvi.

Skupu je prisustvovala i ruska istoričarka Natalija Aleksejeva Naročnicka koja je nedavno boravila u Beogradu.

Ovu priliku Naročnicka je iskoristila da podnese izveštaj Putinu o svom putovanju u Beogradu, da iznese sa kim se sve sastala u Beogradu te da prenese pozdrave i divljenje Srba prema njemu i Rusiji.

„Vladimire Vladimiroviču“, započinje Naročnicka svoje izlaganje, „upravo sam, baš juče doletela iz Srbije, gde sam govorila pred skupštinom Srpske akademije nauka u kojoj su me pre godinu dana izabrali za inostranog člana.

Srela sam se sa episkopom bačkim Irinejom, govorila sam i u Matici srpskoj, imala mnogo sastanaka i javnih nastupa. Kada biste znali kako Srbi sa nadom gledaju na Rusiju, kako očekuju da Rusija ne skrene sa ovog puta, da ne pristane na kompromise, da izdrži do kraja u ovom egzistencijalnom sukobu – u sukobu ne samo oko Ukrajine, već kao što ste vi više puta rekli u sudaru različitih projekata, budućnosti čovečanstva, posebno hrišćanskog sveta“.

Naročnicka je nadahnuto nastavila ističući da je „istorija naših protivnika bez ikakvih moralnih ciljeva“.

A mi, kaže, idemo napred, ne vraćamo srednji vek već čuvamo tradicionalne vrednosti.

„Prenosim Vam divljenje srpskog naroda, srpskih akademika, sedokosih naučnika koji su preživeli otimanje Kosova, raspad Jugoslavije, sve, sve, sve“, govorila je Naročnicka dok je Putin zadovoljno klimao glavom.

Nastavila je: „Vladimire Vladimiroviču, Srbi su me zamolili da vam se duboko poklonim. Znate li zašto“?, upitala je. Rekli su, odgovorila je, „da više nema države, rukovodstva i lidera sa takvom neviđenom nacionalnom državnom voljom. Molimo se za vas i vašu odlučnost zajedno sa Srbima. Mnogo vam hvala“, završila je ruska istoričarka svoje izlaganje.

(Danas)

Ostavite komentar