SDS: Potrebna depolitizacija i vraćanje povjerenja građana u MUP RS

0
218

Poslednja dešavanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske su samo kap koja je prelila čašu, kada su u pitanju neprofesionalna i nezakonita postupanja policijskih službenika, poručuju iz Odbora za bezbjednost SDS.

Navode da je nemoguće da za sve anomalije koje prate rad policijskih službenika nema odgovornosti rukovodnog kadra, uprkos brojnim slučajevima nezakonitog postupanja policijskih službenika.

„Samo se sjetimo inspektora tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Banjaluka koji dilaju drogu, pripadnika Specijalne jedinice policije koji su izvršili razbojništvo, postupanja policijskih službenika kada je ubijen David Dragičević i kasnije prema grupi Pravda za Davida, ubistva Slaviše Krunića, namjernog propuštanja roka za izvršenje naredbe Suda, do sadašnjeg slučaja i lišavanja slobode više policijskih službenika osumnjičenih za najteža krivična djela, a među njima i visokopozicioniranih policijskih službenika“, kažu iz Odbora za bezbjednost SDS.

Navode da geneza problema nije od juče i da je politički uticaj očigledan u svim strukturama MUP-a.

„Ovakva praksa počinje 2006. godine kada SNSD dolazi na vlast i sve podređuje partijskim interesima, samim tim i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dolaskom na vlast SNSD vrši čistku u Ministarstvu i smjenjuje skoro sve rukovodioce i na njihova mjesta dovode, odnosno postavljaju politički podobne kadrove za koje je partija dala saglasnost, i to traje do današnjih dana“, kažu u Odboru za bezbjednost SDS.

Dodaju da politički uticaj seže do najnižih nivoa organizacije u MUP-a, tako da ni vođa sektora nije izuzet od političke podobnosti.

„Primjera radi, ako u nekoj opštini, lokalni odbor SNSD-a ne da saglasnost za komandira policijske stanice, isti neće biti postavljen“, navode iz Odbora za bezbjednost SDS.

Kažu da je dio problema i to što je izmjena propisa omogućila da veliki broj pojedinaca koji nisu ispunjavali uslove za redovno unapređenje dobije unapređenja.

„Tako da je Zakon o policijskim službenicima u ranijem periodu pretrpio izmjene i dopune u pogledu vanrednog unapređenja, po kojim su pojedinci, njih velika većina, vanredno unaprijeđeni u najviše činove obzirom da nisu ispunjavali uslove za redovno unapređenje, neki i više puta“, ističu iz Odbora za bezbjednost SDS.

Dodaju da slika postaje jasnija kada se u obzir uzmu podaci koji ukazuju da je veliki broj policijskih službenika Ministarstva doškolovavanjem stekao visoku stručnu spremu na fakultetima sumnjivog kvaliteta kroz „brzinsko“ školovanje, i zauzeo visoke pozicije unutar MUP.

Iz Odbora za bezbjednost SDS upozoravaju da u periodu vladavine SNSD-a veliki uticaj u MUP imaju i pojedinci izvan struktura Ministarstva, pogotovo u kadrovanju, te se kroz činovanje i postavljenje vrši posredan uticaj na rad Ministarstva.

Dodaju da u istom periodu izostaje odgovornost rukovodilaca na svim nivoima, počev od ministra, preko direktora, pa sve do nižih nivoa rukovođenja i komandovanja.

„Nemoguće je da za sve anomalije koje prate rad policijskih službenika nema odgovornosti rukovodnog kadra, pogotovo ako imamo na umu da se policijski službenici ocjenjuju godišnjom ocjenom rada, koja je od uticaja za unapređenje i napredovanje u službi, te da je obaveza rukovodilaca da prate i usmjeravaju rad policijskih službenika“, napominju iz Odbora za bezbjednost SDS.

Navode da bi bilo interesantno vidjeti podatke kada i kako su napredovali do najviših pozicija i činova neki od policijskih službenika lišenih slobode u poslednjoj akciji.

Kažu da se veliki je broj policijskih službenika bavi sopstvenim biznisom, najčešće prikrivenim kroz tuđe ime, od prevozničkih preduzeća, diskoteka, kafića, zlatara, poslova obezbjeđenja, neki čak i do krupnog biznisa sa hidrocentralama ili vjetroelektranama.

Iz Odbora za bezbjednost SDS pitaju šta se može očekivati od policijskih službenika, koji sa „kajlama“, istetovirani na društvene mreže kače fotografije sa ljetovanja i zimovanja sa prestižnih destinacija.

Navode da je pored svega navedenog Ministarstvo uključeno u političke obračune u pojedinim lokalnim sredinama, gdje se obračunavaju sa neistomišljenicima SNSD-a ne prezajući da krše zakone i podzakonske akte.

„Za vlast poslije SNSD predstoji mukotrpan posao na depolitizaciji Ministarstva i vraćanja povjerenja građana u isto“, poručili su iz Odbora za bezbjednost SDS.

Ostavite komentar