Skupština povjerilaca Fabrike glinice “Birač” u stečaju: Izvršni postupci ugrožavaju stečajnu masu

0
200

U Bijeljini je održana skupština povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ a.d. u stečaju. Povjerioci su razmatrali i usvojili izvještaj stečajnog upravnika Laze Đurđevića o toku provođenja stečaja između dvije skupštine povjerilaca.

Pojedini povjerioci istakli su zabrinutost da je stečajna masa fabrike ugrožena vođenjem izvršnih postupaka od strane trećih lica pred Osnovnim sudom u Zvorniku.

Istovremeno neka od ključnih pitanja ostala su bez odgovora na ovoj sjednici.

Đurđević je naveo da su sudski sporovi jedan od osnovnih problema kod provođenja ovog stečajnog postupka, a koji su i razlog za nemogućnost okončanja stečajnog postupka nad Fabrikom glinice „Birač“ a.d. u stečaju.

Kao poseban problem za okončanje stečajnog postupka, po ocjeni Đurđevića je parnica po tužbi Ukio banke iz Litvanije koja se u stečajnom postupku prijavila kao razlučni povjerilac na udjelima zavisnih privrednih društava, a koji čine uglavnom stečajnu masu stečajnog dužnika.

Stečajni upravnik je prezentovao i rezultate poslovanja privrednog društva „Alumina“, naglasivši da kompanija cijelo proteklo vrijeme pozitivno posluje. U prvih šest mjeseci ove godine, naveo je Đurđević, ostvarena dobit „Alumine“ iznosi više od 5,1 milion KM. Kako je rekao primjetan je značajan rast prihoda i efikasnosti u poslovanju.

Ostavite komentar