STOPA OD 15 ODSTO: Ministri G7 postigli dogovor o oporezivanju velikih korporacija

0
224

Najveće ekonomske sile sveta okupljene u G7 podržale su “istorijski” plan prema kojem bi bile oporezovane multinacionalne kompanije, a izbegavanje plaćanja poreza bi bilo značajno ograničeno, prenosi BBC.

Kako je preneo britanski ministar Riši Sunak, ministri finansija G7 dogovorili su se o poreskoj stopi od najmanje 15% za velike korporacije.

Među kompanijama na koje se odnosi ovaj dogovor mogle bi se naći i tehnološki divovi poput Amazona i Gugla, prenosi BBC.

Prema ovom dogovoru, budžeti država mogli bi da dobiju priliv koji bi se merio u milijardama dolara, koje bi onda mogli da iskoriste da isplate dugove narasle tokom kovid krize.

Posle sastanka G7 u Londonu, pregovori o globalnom poreskom sistemu nastaviće se i na samitu G20 u Veneciji sledećeg meseca.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer je kazao da Francuska želi da poreska stopa bude minimalna, na osnovu predloga od 15 odsto koji je izneo američki predsednik DŽo Bajden.

„To su pitanja poštenja i efikasnosti. Američki predlog od 15 odsto je početna tačka, ali ako možemo više da uradimo, moramo“, ocenio je Le Mer.

Ministar finansija Nemačke Olaf Šolc je rekao da je uveren da bi dogovor mogao da bude postignut. „Imaćemo dogovor koji će zaista promeniti svet“, izjavio je Šolc za BBC.

(nova.rs)

Ostavite komentar