Štulić traži milione, SOKOJ negira dug

0
442

Branimir Džoni Štulić, nekadašnji frontmen benda Azra, već četiri decenije vodi borbu oko naknade za emitovanje njegove muzike.

Sve je počelo 1981. kad je Štulić izašao iz SOKOJ-a (Savez kompozitora Jugoslavije) jer više nije htio da preko tog udruženja štiti svoja autorska prava.

Štulić tvrdi da to udruženje (danas Organizacija muzičkih autora Srbije) decenijama zarađuje na njegovoj muzici, a da on od toga nema ništa. Prozvao je i hrvatski ZAMP (Služba zaštite autorskih muzičkih prava), a samo od kompanije Croatia Records je tražio 25 miliona evra.

Nakon dužeg vremena, to pitanje je ponovo pokrenuo na svom kanalu na Jutjubu, pa je u opširnoj objavi izračunao koliko novca mu dosad navodno duguju.

“SOKOJ, što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo SKOJ, ali da se raja ne dosjeti, sitno izmene naslov), zadrži ime i u novim okolnostima iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, SOKOS, jer Jugoslavije više nema, a sad je to Organizacija muzičkih autora Srbije, dakle, to SOKOS se čita Savez organizovanog kriminala Srbije, i to s obe strane, sa lijeva na desno i obratno, kako god se uzme, budući da ako laže koza, ne laže rog, što je, uostalom, i vidljivo iz dopisa kojeg beh primoran dotičnima uputiti”, počinje Štulić.

“Poštovani, upoznati ste sa dopisom g. Živkovića, koji vam je u moje ime poslao zadnju opomenu pred isključenje i, takođe, proslijedio dokument koji to u celosti potvrđuje (zacelo ne zbog dalje komunikacije i izjašnjenja na navode, već zbog dobre vjere i najkraćeg roka od 14 dana). Eto, ima tome punih četrdeset godina da se vi o taj dokument oglušujete. Za to vrijeme ste mi nanijeli neizmernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobijao svoje autorske i druge honorare, međutim, oni nisu stizali.”

“Nisam ni dinar primio cijelog života”

Kako navodi, on je u februaru 1981. godine raskinuo svaku saradnju sa ovom organizaijom.

“Čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nikada nećete isplatiti), štaviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite ‘sa nježnika’ sve do današnjeg dana. Sad, ja nisam od SOKOJ-a primio ni dinara u cjelokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50.000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam vidio, a sledeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radiodifuzna izvođenja kako u zemlji tako i inostranstvu (koja su daleko platežnija)”, nastavlja Štulić.

“Predali ste me u zamenu za ‘Oluju'”

Ističe i da je “ubiranje prihoda nastavljeno sve do 1994. godine”.

“Tad ste me u zamjenu za hrvatsku ‘Oluju’ predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milion evra, jer, premda ste znali da ja nemam ništa s vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radiodifuzni prihodi su se slivali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih njeb licenci na moje pjesme, content ID–a i uopšteno drugih lažnih i neistinitih podataka. Ipak to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milion evra iznosi, dodatno kamate. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grehe koji se očito protežu od ’94. sve do današnjih dana (jer čemu onda ovo prometovanje), još 26 miliona, dakako sa kamatama, dok bezočnost vašeg ‘poslovanja’ nema cenu, pa ću je otpisati”, zaključio je.

ZAMP i ranije reagovao

Hrvatska Služba zaštite autorskih muzičkih prava i ranije je saopštavala da ne ubira nikakav novac od dijela Branimira Štulića.

“Branimir Štulić dakle ne želi ostvarivati svoja prava preko bilo kog udruženja za kolektivno ostvarivanje prava u svijetu. Da bi to uradio, on ne mora da bude član npr. HDS ZAMP-a – trebalo bi da bude član bilo kojeg sestrinskog društva za kolektivno ostvarivanje prava u svijetu – ako želi i holandskog društva BUMA/STEMRA. Ali on to jednostavno ne želi.

Dakle, prema izboru samog Štulića, HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korišćenje njegovih prava. Ne postoje nikakva sredstva ni ‘Štulićev novac’ koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao ‘za sebe'”, dio je njihovog saopštenja.

Oglasio se i SOKOJ

Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj) saopštila je danas da ne duguje nikakav novac frontmenu nekadašnje grupe „Azra“ Branimiru Štuliću jer nije njen član.

„Branimir Štulić je istupio iz članstva u organizaciji Sokoj u septembru 1981. godine i tom prilikom mu je saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo od 1. januara 1982. godine“, navodi se u saopštenju Sokoja, povodom teksta na Štulićevom Jutjub kanalu da od te organizacije potražuje više miliona evra.

Dodaje se da nakon napuštanja Sokoja, Štulić nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava.

„Punih 39 godina ni po osnovu direktnog članstva, niti po bilateralnim ugovorima sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog prava autorski repertoar Štulića ne spada u repertoar koji zastupa organizacija Sokoj“, navedeno je u reagovanju Sokoja.

Sokoj ili bilo koja druga organizacija, kako se dodaje, nisu mogli dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela, odnosno datim dozvolama njegova dela nisu bila obuhvaćena što znači da bi autor morao sa svakim pojedinačnim korisnikom, gde zakon dozvoljava, za svaki posebni način korišćenja odvojeno da reguliše svoja prava i eventualno potražuje naknadu.

Ističe se da zbog toga Sokoj, niti bilo koja druga organizacija nisu mogli da ubiraju naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime Štulića.

(B92, Danas)

Ostavite komentar