Sudan zbog rata napustilo dva i po miliona ljudi

0
217

Gotovo dva i po miliona ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog sve gore humanitarne situacije u ratom razorenom Sudanu. Organizacije za ljudska prava upozoravaju na rasprostranjeno etničko nasilje, napade na civile i neobuzdano seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama dok se zaraćene strane – Sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu potporu (RSF) – nastavljaju boriti za kontrolu nad sjeveroistokom afričke države.

Broj pogođenih civila nastavlja rasti, prema najnovijem izvještaju Ureda UN-a za humanitarna pitanja (OCHA) u kojem se navodi da je 414.625 osoba koje čine 483.672 kućanstva raseljeno, što je povećanje od 183.102 osobe u poređenju s prošlom sedmicom, prenosi CNN.

Broj izbjeglica koje bježe u susjedne zemlje, uglavnom Egipat, Čad i Južni Sudan, također raste s procijenjenim 750.000 civila koji su potpuno napustili Sudan.

Svjetski program za hranu (WFP) rekao je da je 20.000 izbjeglica prešlo u Čad samo prošle sedmice, dodajući da su mnogi od njih “ozbiljno ranjeni” i prijavljuju da su “namjerno” ciljani u “sve većoj etničkoj dimenziji nasilja”.

“Vidimo da su u patnji, mnogi su izgubili članove porodice, a ne usudimo se ni pitati ih: ‘Gdje su muškarci?’ Odgovor majki je često da su ubijeni. Dakle, samo vidite mnogo žena, mnogo djece”, rekao je direktor WFP-a za Čad Pierre Honnorat, opisujući očajne scene iz izbjegličkog kampa Zabout u Goz Beidi u razgovoru s novinarima.

“Mnogi su ozbiljno ranjeni i imaju potresne priče o nasilju koje su doživjeli”, rekao je Honorat, apelirajući na financiranje, dodajući da je “situacija stvarno kritična”.

Iz WFP-a kažu da “hitni prioriteti uključuju liječenje ranjenih i pomoć opasno neuhranjenoj djeci koja prelaze iz Darfura u Čad”.

Prema WFP-u, jedno od 10 djece prognanika iz Sudana je neuhranjeno.

Dužnosnici UN-a osudili su sve češće izvještaje o rodno uvjetovanom nasilju u Sudanu ranije ovog mjeseca, a Save the Children je upozorio na “alarmantan broj djece i tinejdžerica koje seksualno napadaju i siluju naoružani borci”.

Martin Griffiths, UN-ov šef humanitarnih operacija, rekao je da je “nesavjesno” da su sudanske žene i djeca “na ovaj način dodatno traumatizirani”. Sudan je nazvao “krizom čovječanstva”.

Situacija u Darfuru, zapadnom Sudanu, također se kaže da je “kritična”, a UN prima “stalne izvještaje o teškim borbama i napadima na civile”.

Osim sukoba između RSF-a i SAF-a, izvješće OCHA-e također bilježi rast izvještaja o prisutnosti RSF-a i milicije koja dolaze iz drugih država Darfura, kao i borbe u Sjevernom i Južnom Kordofanu, u sve složenijem borbenom krajoliku diljem Sudana.

(N1)

Ostavite komentar