TANJA FAJON PISALA PARLAMENTU BIH: Zabrinuta za opstanak BHRT-a

0
198

Veliku pažnju danas je na sjednici Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izazvao dopis članice Evropskog parlamenta Tanje Fajon u vezi sa opstankom Јavnog radio-televizijskog servisa u BiH, koji je okarakterisan kao dopis bez presedana i bez argumenata.

Devetnaest poslanika Evropskog parlamenta, na čelu sa Tanjom Fajon, obratilo se parlamentarcima BiH izražavajući zabrinutost u vezi sa opstankom BHRT-a.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije Dušanka Majkić rekla je Srni da je riječ o potpuno neprimjerenom pismu koje je prepuno netačnih i neistinitih tvrdnji i paušalnih ocjena i očigledno je diktirano iz “sarajevske kuhinje”.

U pismu iz Evropskog parlamenta, između ostalog, piše da je BHRT odigrao značajnu ulogu tokom kovida 19, informišući građane o zvaničnim novostima, djelujući kao medijsko čvorište zvaničnih informacija, distribuirajući ih svim privatnim medijima, školujući djecu, te pružajući raznovrsne sadržaje upućene svim grupama i segmentima društva.

Kako su naveli evroparlamentarci, bilježi se značajan porast auditorijuma BHRT-a i da povjerenje u emitera dokazuje da je njegovao ključnu ulogu u društvu.

Majkićeva je istakla da , iako evropski parlamentarci tvrde da je porast gledanosti, da postoji evidencija o padu gledanosti, povjerenja u tog emitera i prihoda.

Prema njenim riječima, nema ni riječi o tome da se radi o Јavnom RTV sistemu u koji nemaju povjerenja dva od tri konstitutivna naroda, kao ni o tome da su oba entitetska emitera učinila značajan napor tokom cijele pandemije.

– Evropski parlamentarci pozivaju vlast u BiH da dodijeli poseban paket pomoći za podršku sistemu javnog emitovanja u BiH jer su to, kako navode, zaslužili kroz ovakav rad – naglasila je Majkićeva.

Evropski parlamentarci su, navela je Majkićeva, kako se iz pisma može vidjeti, potpuno neupućeni u rad javnog emitera Republike Srpske /RTRS/, koji je svoj program u potpunosti potčinio pandemiji, što se nikako ne može tvrditi za BHRT.

Ona je rekla da je RTRS, kao poseban znak solidarnosti sa kolegama iz drugih medija, skinuo svoj logo i na posebnom kanalu RTRS plus omogućio dostupnost informacija o kovidu 19 svim medijima u BiH, čime je značajno smanjio rizik odlaska novinara na konferencije za novinare na mjesta potencijalne zaraze.

– Sigurno je da je BHRT koristio te informacije. Ono što je nevjerovatan uspjeh RTRS-a jeste da su od marta 2020. godine svakodnevno organizovani školski časovi za osnovnu školu, za sve predmete, za svih devet razreda – podsjetila je Majkićeva.

Ona je istakla da je cijela programska šema RTRS-a prilagođena informisanju stanovništva na različite načine, prenošene su pres-konferencije glavnih i lokalnih štabova za vanredne situacije, te pres-konferencije zdravstvenih ustanova.

Majkićeva je navela da je RTRS čak i informativni program potpuno podredio pandemiji, te da su svi dnevnici i ostale emisije pružale informacije o virusu korona.

Nesporno je, istakla je, da je RTRS tokom cijele pandemije nastojao da sačuva visok nivo kvaliteta produkcije i gledaocima obezbijedi sve što je u tom trenutku bilo dostupno kada je riječ o sportskim, filmskim, serijskim ili zabavnim sadržajima.

– Zato evropskim parlamentarcima, i onima što su im diktirali pismo, poručujemo da bi bilo dobro da ubuduće, prije nego što se obrate parlamentu BiH, provjere navode onih koji zloupotrebljavaju njihovo povjerenje iznoseći netačne i neprovjerene informacije – poručila je Majkićeva.

Članica Komisije Marina Pendeš rekla je da su tvrdnje koje su iznesene u pismu neprimjerene i nekorektne, te da su bez osnova, te da pismo treba ignorisati.

(Srna)

Ostavite komentar