TEGELTIJA: Učiniti sve da spoljnotrgovinska razmjena bude mnogo veća

0
182

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je nakon sastanka u Sarajevu sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem da spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje treba da bude mnogo veća, za šta je preduslov mnogo bolja infrastruktura.

Tegeltija je rekao da spoljnotrgovinska razmjena pokazuje da BiH više izvozi nego što uvozi iz Crne Gore, ali da bi rezultati bili mnogo povoljniji za Podgoricu kada bi se valorizovao i broj ljudi koji iz BiH ljetuje na crnogorskom primorju.

“Znamo da mnogi građani BiH imaju svoju imovinu – apartmane, hotele i slično, što se, takođe, ne može valorizovati kroz sam proces spoljnotrgovinske razmjene”, rekao je Tegeltija novinarima nakon sastanka sa Krivokapićem.

Tegeltija je istakao da je veoma značajno da ta spoljnotrgovinska razmjena bude što veća, da se na tome radi i da smatra da bi u narednih nekoliko godina spoljnotrgovinska razmjena BiH i Crne Gore morala da bude makar 450 miliona evra.

“Mi ćemo sve uraditi da se to desi, a prije svega najveća prepreka unapređenju naše trgovine je loša infrastruktura na šta su ukazali svi privrednici, kako oni koji žele poslovno da putuju, tako i oni koji se bave biznisom i trgovinom”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da će se uraditi ono što je do država, a da dio za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene treba da urade kompanije i da smatra da će i one uraditi svoj dio posla.

“Na bazi dobrih odnosa, smatram da ćemo unaprijediti ovu spoljnotrgovinsku razmjenu”, rekao je Tegeltija.

Krivokapić je novinarima u Sarajevu rekao da je Crna Gora rijetko u čemu u suficitu i da će pokušati ekonomskom politikom da balansira tu veliku razliku koja je takva da se najčešće nadoknadi turističkom sezonom.

“Napravljen je najbolji pokušaj da turizam bude prioritetna djelatnost Crne Gore ali se pokazalo da to, nažalost, nije dovoljno”, rekao je Krivokapić nakon sastanka.

Krivokapić je naveo da su ovu turističku sezonu projektovali sa 65 odsto kapaciteta 2019. godine, prema kojem je broj turista koji je dolazio iz BiH iznosio oko 15 odsto.

“Od toga, najveći broj se zadržavao u Bokokotorskom zalivu. Nadam se da će se to desiti i ove godine”, dodao je Krivokapić.

(Srna)

Ostavite komentar