U Njemačkoj traže ostavku ministarke odbrane zbog Ukrajine

0
286

Kristin Lambreht, nemačka ministarka odbrane suočila se s kritikama nakon novogodišnjeg videoobraćanja u kojem je rekla da je zbog sukoba u Ukrajini imala “mnogo posebnih iskustava”. Ona je tom prilikom rekla kako joj je rat pružio priliku za „mnoge susrete s velikim i zanimljivim ljudima”, piše Gardian.

Nemački dnevni list Tagesšpigel napisao je oštar komentar s naslovom “Lambreht više ne može biti ministarka” u kojem je navedeno da je tokom svog obraćanja političarka prikazala rat kao “uzbudljivo profesionalno iskustvo”. Na njen govor se osvrnuo i Bild i napisao da je njena poruka posramila Nemačku. Špigel je naveo kako je ovo obraćanje, ako se gleda kontekst rata u Ukrajini, bilo “neprikladno i neugodno”.

Portparol ministarstva odbrane odbio je na konferenciji za novinare da komentariše njeno obraćanje i dodao da u izradi poruke nisu korišćena “nikakva službena sredstva”. Zamenik lidera konzervativne stranke (CDU) Johan Vadeful rekao je da Lambrehtin “uznemirujući video” pokazuje kako ona nema potreban stav za dužnost koju obavlja.

(politika.rs)

Ostavite komentar