ŽAOKE: Janša kritikovao podršku Palestini iz Sarajeva, SDA ga nazvala islamofobom

0
353

Premijer Slovenije Janez Janša oglasio se na svom Twitter profilu komentarom na skup podrške narodu Palestine koji je održan na platou preko puta Gradske vijećnice u Sarajevu.

“Ako neko misli da ovo u Sarajevu približava BiH Evropskoj uniji i NATO-u, onda živi u velikoj iluziji”, komentarisao je Janša.

Više stotina građana okupilo se u centru Sarajeva kako bi iskazali podršku narodu Palestine, dan nakon što je na snagu stupilo primirje između Hamasa i Izraela.

Okupljeni su nosili zastave BiH i Palestine, ali i nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: “Bosna i Hercegovina je uz Palestinu”, “Pravda za Palestinu”, “Stop etničkom čišćenju”, “Bojkotovati Izrael”.

Njihov glavni cilj, kako su naglasili organizatori, bio je poslati glasnu poruku mira.

“Podmukli non paper”

Tvrdnja premijera Republike Slovenije Janeza Janše da će sarajevski protest protiv masakra nas civilima u Palestini imati negativne reperkusije po EU i NATO put BiH utemeljen je na ksenofobiji i predrasudama prema Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i muslimanima općenito, saopštila je SDA.

– U brojnim evropskim metropolama, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, održani su građanski protesti u znak podrške napadnutom narodu Palestine, ali jedini protesti koji smetaju gospodinu Janši jesu ovi u Sarajevu. Ako Janez Janša misli da bilo ko može uskraćivati demokratska prava ljudima u BiH, samo zato što ovdje žive i muslimani, onda živi u velikoj zabludi.

Bosanskohercegovački građani, a posebno Sarajlije, platili su visoku cijenu slobode koju kane zadržati.

Navedeni rezon vrlo jasno svjedoči o islamofobnim gledanjima i stavovima Janeza Janše, neodoljivo podsjećajući na podmukli non-paper koji predviđa promjenu granica na Balkanu po etničkom prinicipu – zaključuju u SDA.

(vijesti.ba)

Ostavite komentar