“ZAPISI BALKANISTA”: Banjalučanima predstavljena knjiga Olega Bondarenka

0
309

Autor Oleg Bondarenko predstavio je banjalučkoj publici knjigu “Zapisi Balkanista”. Knjigu čine tekstovi objavljeni na portalu Balkanist, a govore o srpsko-ruskim odnosima u novije doba.

U najboljim tekstovima, po izboru autora zbornika, dominiraju teme iz oblasti istorije, politike, kulture, religije i svakodnevnog života.

– Prije svega, bavimo se razmatranjem rusko-srpskih odnosa u političkom, ekonomskom, poslovnom, kulturnom i drugom kontekstu – rekao je Bondarenko.

On je dodao da je portal Balkanist aktivan već tri godine i da ima verziju i na ruskom i na srpskom jeziku, kao i Јutjub i Telegram kanal.

– Srećan sam što je promocija na Vidovdan i uvjeren sam da smo najjači projekat vezan za Balkan na ruskom jeziku koji postoji, zato što imamo dobre partnere. Svaki čitalac koji želi da se bavi, na primjer, kuhinjom ili kulturom Balkana može slobodno da pronađe članke o toj tematici na našem portalu – naveo je Bondarenko.

Utisak istoričara, publiciste i profesora Srđe Trifkovića koji je mnogo puta boravio u Rusiji jeste da mnogi Rusi, čak i obrazovani, nisu detaljnije upućeni u balkanske prilike i odnose sa Srbima.

– Oni imaju neku opštu povratnu sliku o Srbima kao narodu koji je blizak Rusima, koji je jedan od retkih koji je potpuno imun na rusofobiju i koja je veoma prisutna u Zapadnoj i Centralnoj Evropi, pogotovo na drugoj strani vjerskih podjela – rekao je Trifković.

O značaju ovakvih zbornika, o odnosima na Balkanu, kao i vezi Srba i Rusa govorili su i književnik Nikita Bondarev i profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir.

(RTRS)

Ostavite komentar