Zašto vam se neke objave na Instagramu pojavljuju češće nego druge

0
308

Prvi čovjek Instagrama Adam Mosseri odlučio je korisnicima objasniti kako ova društvena mreža funkcioniše, te su tako oni koje je to zanimalo dobili odgovor na pitanje zašto im se neki sadržaj pokazuje češće nego drugi.

Objasnio je da to ovisi o velikom broju signala, procesa i algoritama, kako bi svaki korisnik dobio jedinstveno, personalizirano iskustvo.

Prvo se, navodi on, gleda popularnost objave, odnosno koliko ljudi ju je lajkovalo. Tu su bitne i informacije o sadržaju objave: kad je objavljena, na kojoj lokaciji i dužina objave ako se radi o videu.

Drugi signal pokazuje koliko je vama bitna osoba koja je objavila nešto. Tu se gledaju informacije o tome koliko ste interakcija s tom osobom imali u zadnje vrijeme. Interakcije s određenom osobom pokazuje koliko ste zainteresovani za njene objave.

Bitna je i vaša aktivnost. Prati se koliko ste objava prosječno lajkovali i čije ste objave češće lajkovali i komentarisali.

Na temelju tih signala, navodi Mosseri, Instagram stvara pretpostavke o tome koliko će vam određena objava biti zanimljiva i hoćete li ostvariti interakciju sa njom. Ukratko, što je veća šansa da objavu lajkujete, komentarišete, sačuvate ili podijelite, to će vam se prije pokazati.

Ostavite komentar