FRAPANTNA SLIČNOST: Snimljen film o mladosti Tonija Soprana, u glavnoj ulozi Gandolfinijev sin

0
258

Pravo ljetno osvježenje stiglo je u vidu najave za filmski prednastavak serije “The Sopranos”. Film nosi naziv “The Many Saints of Newark” i vodi nas u šezdesete godine, kada je omiljeni televizijski negativac i depresivac imao dvadesetak godina.

Prema staroj mafijaškoj premisi, najvažnija stvar u životu svakog pravog muškarca je njegova porodica. O tome je promuklim glasom govorio Vito Corleone u filmu “Kum”, čija je estetika uvelike inspirisala razvoj priče jedne od najboljih televizijskih serija sviih vremena.

Serija “The Sopranos” je promijenila historiju televizije i nametnula neke nove trendove u prikazivanju fikcionalnih negativaca, ali je glavni glumac James Gandolfini otišao prerano. Ipak, na scenu je sada stupio njegov sin Michael Gandolfini, 21-godišnji glumac kojem je povjerena uloga mlađahnog Tonyja Soprana u filmskom prednastavku “The Many Saints of Newark”. Neka sve ostane u porodici, rekli bismo.

Kako se postaje mafijaš

Ovo je prvi put da je serija oživljena četrnaest godina nakon emitiranja posljednje sezone sage o depresivnom Italoamerikancu i njegovoj kriminalnoj organizaciji. Trenutak koji svi čekaju jeste kraj septembra, za kada je zakazana premijera filma reditelja Alana Taylora i kada će film osvanuti na HBO Maxu. Trailer filma odaje da je radnja smještena u 1967. godinu u Newark, gdje pratimo mladog Tonyja Soprana i njegovog ujaka Dickieja Moltisantija. Čini se da nema puno svetaca u filmu “The Many Saints of Newark”, jer će prequel otkriti brojne događaje koji su obilježili Tonyjev život i odveli ga stranputicom mafijaške perspektive.

Fascinantna fizička sličnost Michaela Gandolfinija i njegovog oca, pored zapaženog glumačkog talenta, glavni je adut filma i utjeha obožavateljima serije “The Sopranos” da je Jamesov duh i dalje prisutan. Besprijekorna glumačka transformacija je prvi utisak koji se stiče uvidom u kinonajavu filma. Stati u cipele Jamesa Gandolfinija je veliki zalogaj samo po sebi za svakog glumca, a stvari se dodatno kompliciraju ako je upravo James otac tog istog glumca.

Filmski nastavak se bavi odnosom mladog Anthonyja Soprana i njegovog ujaka Dickieja Moltisantija (Alessandro Nivola), koji je bio svojevrsni idol u porodici. Mladi Tony odrasta u turbulentnoj eri historije Newarka, kada se u široj društvenoj zajednici prelamaju gangsterski odnosi i kada se dešava dominacija moćne DiMeo mafije. Uhvaćen u zamku vremena, ujak balansira između “poslovnih” i familijarnih obaveza, ni ne sluteći koliki će utjecaj izvršiti na svog nećaka, tinejdžera koji će kasnije postati šef mafije Tony Soprano.

Inače, 21-godišnji Michael nije pogledao nijednu epizodu popularne HBO-ove serije, sve do trenutka kada je trebalo da se spremi za audiciju za film. Tada je snimio nekoliko sati Jamesovih monologa i slušao ih mjesecima. Otac nikada nije htio da njegov sin vidi lik Tonyja Soprana, zbog isuviše nasilja, psihološke destrukcije i psovki. Ubistva, iznude, sakaćenja i silovanja koja su se provlačila kroz “poslovanje” mafijaške porodice, bili su direktno suprotstavljeni idiličnoj atmosferi doma u kojem se na kraju dana uživalo u italijanskim poslasticama, gdje je porodica na okupu i za stolom, a religiozna uvjerenja vrlo bitna stvar.

Tony se iz svih avantura vraćao kući pa tako i u odličnoj uvodnoj špici serije, u kojoj vozi terenski automobil uz taktove pjesme “Woke Up This Morning” benda Alabama. Originalni glas Jamesa Gandolfinija se pojavljuje u filmu, kao i slavna pjesma koja je obilježila uvodnu špicu “Sopranosa”.

HBO je seriju premijerno prikazao 10. januara 1999. godine, a do polovine 2007. godine kroz šest sezona je prikazano 89 epizoda. “The Sopranos” nije bila samo prekretnica u proizvodnji televizijskih serija, nego i neka vrsta televizijske verzije kultnih gangsterskih filmova. U centru priče je imala italoameričku porodicu i likove koji koruptivnu metodu razvijaju unutar šire zajednice, pridržavajući se striktnih pravila ponašanja.

Film “The Many Saints of Newark” donosi puno manje psihoanalize u odnosu na seriju, ali jednako puno akcije i kompleksnih odnosa među karakterima. Među zvučnim imenima ekipe filma nalazi se i ime kreatora serije “The Sopranos”, scenariste Davida Chasea.

(Klix)

Ostavite komentar