KESIĆ: Nisam siguran da je Eskobar shvatio šta je najveći problem u BiH

0
33

Šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić osvrnuo se danas na nedavnu posjetu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara, BiH, rekavši da nije siguran da je Eskobar shvatio šta je u suštini najveći problem.

“Ne mislim da je gospodin Eskobar shvatio šta je u suštini najveći problem, već se bavio nekim stvarima na periferiji trenutne krize. Nema fokus na osnovno pitanje i nije se izjašnjavao o tom pitanju”, rekao je Kesić.

On je dodao da je pitanje decentralizacije odnosno centralizacije u BiH vrlo složeno i da je to jedan od osnovnih problema još od vremena bivše SFRJ.

“To je borba između političkih aktera koji žele više decentralizovanu i onih koji žele više centralizovanu državu. To je osnovni problem u BiH, zato što politčke stranke koje predstavljaju konstitutivne narode gledaju potpuno drugačije na državu. Nažalost, aktivnosti međunarodne zajednice, visokog predstavnika, i jednog dijela ambasada iz Sarajeva, su takve da su stalno odlučivale da grade centralizovanu državu. To je išlo na štetu srpskog i hrvatskog naroda, ali najviše je to kršilo Dejtonski sporazum”, naglasio je Kesić.

On je podsjetio da je u Dejtonskom sporazumu ključno da je BiH visoko decentralizovana država gde najveće nadležnosti imaju dva entiteta u Federaciji i kantoni dijele nadležnosti.

Kesić je sutrašnju posjetu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Ankari, gdje će razgovarati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ocijenio kao nastavak diplomatske ofanzive Republike Srpske da pridobije veće razumjevanje za svoje stavove.

“Namjera je da se objasni da Republika Srpska nikada nije pozivala na rat, nego je naglašavala da će iskoristiti sva svoja prava, ne samo u okviru ustava BiH, već i u okviru međunarodnog prava. RS očekuje da se i druge strane tako ponašaju”, naglasio je Kesić.

On je, takođe, rekao da Turska ima veliku ulogu i podsjetio da je Dodik ranije predložio da Srbija, Turska i Hrvatska posreduju u razgovorima.

“To garantuje da će na fer način da se pristupi oko toga da se pomogne riješavanje ključnih pitanja. To će biti nastavak diplomatske ofanzive RS, da se stvori jedan prostor, razumjevanje, kako bi pregovori mogli da pokazu neki rezultat”, rekao je Kesić.

(Agencije)

Ostavite komentar