MAKEDONCI U ŠOKU: I Portugalci tvrde da je njihov jezik ranije bio bugarski

0
245

Makedonski jezik je nekada bio bugarski, izjavila je portugalska državna sekretarka za evropska pitanja Ana Paula Zakarijas i izazvala burne reakcije u Skoplju.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će ministarstvo inostranih poslova te države reagovati na izjavu portugalske sekretarke za evropska pitanja, Ane Paule Zakarijas, koja je rekla da je „makedonski jezik nekada bio bugarski”.

„Pregovori Severne Makedonije i Bugarske su teški… Očigledno su povezani sa jezikom u Severnoj Makedoniji, koji je nekada bio bugarski”, rekla je Portugalka.

Početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa Evropskom unijom blokiran je već mesecima, jer Bugarska insistira da se prethodno reši niz pitanja vezanih za makedonski nacionalni identitet i jezik.

Evropske diplomate, koji već mesecima kritikuju poziciju Bugarske u ovom sporu, nadale su se da će odlaskom vlade Bojka Borisova problem biti brzo rešen.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su Politiku da većina članica EU smatra da je pozicija Bugarske prema početku pregovora sa EU “neodgovorna i neodbranjiva”, te da Sofija zbog toga “velikom brzinom gubi prijatelje”.

Bugarski predsednik Rumen Radev pak smatra da je tehnička vlada u poslednjih mesec i po dana, uspela da ostalim članicama “jasno predstavi” stavove Sofije.

“Mislim da su shvatili da su neosnovane optužbe na račun Bugarske”, rekao je Radev, prenosi RTS.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: “Prema Ustavu Republike Severne Makedonije”.

Bugarska navodi i da je “makedonski jezik nastao 1944. godine”, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika”.

(RTS)

Ostavite komentar