Objavljeni dijelovi optužnice protiv Tačija i Veseljija

Pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) su na nekoliko lokacija širom Kosova izvršili zločine protiv čovječnosti, progone, mučenje i kidnapovanje nad stotinama civila i osoba koje nisu učestvovale u neprijateljstvima.
0
408

Ovo piše između opstalog u optužnici protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija koji su svojevremeno bili viskokorangirani funkcioneri ove organizacije.

U tekstu optužnice koji je postao javan, navodi se da su njihove žrtve bili oni za koje se smatralo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova – Srbi, Romi i Aškalije, katolici, oni i oni za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova (DSK) ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK, piše Blic.

Tači i Veselji, kao i Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se za još štošta, a zbog potvrđene optužnice prebačeni su juče specijalnim letom u Hag, nakon čega je ovaj dokument i objavljen.

Dijelovi optužnice i dalje su zatamljeni, ali se iz onoga što se može vidjeti terete da su zatvaranje, mučenje, ubistvo, prisilne nestanke i progone, činili od marta 1998. do septembra 1999. godine.
Pročitajte još

Tako su Tači i Veselji, u terorističkoj OVK devedesetih komandanti “Zmija” i “Ljulji”, a poslije rata visoki funkcioneri takozvane “države Kosovo” i relevantni pregovarači za svjetske zvaničnike, zajedno sa svojim saradnicima, završili na optuženičkoj klupi Specijalnog suda.

U dokumentu suda se navodi da su u julu 1998. godine napadnuti Srbi u Orhovcu i okolnim selima, kidnapovani i prebačeni u bivšu policijsku stanicu u Mališevu, a da su optuženi bili prisutni u blizini, a Krasnići je čak i bio u prostoriji sa otetim ljudima.

Takođe, u više navrata zastrašivali su ljude u zoni Dukađini, a bili su uključeni u zločine u Klečki.

Ostavite komentar