“OD OMEGE DO ALFE”: U Trebinju predstavljena zbirka predavanja vladike Atanasija

0
229

U Trebinju je večeras, u okviru sjećanja na blaženopočivšeg vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, promovisana knjiga “Od Omege do Alfe” – zbirka predavanja vladike Atanasija iz vremena prije nego što je postao episkop.

Priređivač zbornika – Njegovo preosveštenstvo vladika zapadno-američki Maksim rekao je novinarima da naslov knjige “Od Omege do Alfe” na neki način izokreće perspektivu gledanja, u čemu je vladika Atanasije bio nenadmašan.

“On se izdvaja iz celokupne plejade srpskih teologa po tome koliko je to naglašavao”, rekao je vladika Maksim.

Vladika Maksim je naveo da je blaženopočivši vladika Atanasije istoriju smatrao kao nešto što vodi ka cilju, a cilj je ono što je Bog zamislio.

“Radi se o tome kako mi posmatramo istoriju, da li je ona sama po sebi dovoljna ili nije, da li istorija ima potrebu za iskupljenjem”, rekao je vladika Maksim.

Dekan Bogoslovskog fakuleta u Foči Vladislav Topalović istakao je da je ova zbirka neobičnog naslova – riječ je o inverziji citata iz Biblije, gdje Hristos kaže “Ja sam Alfa i Omega”, te da je poenta knjige da budućnost zapravo daje smisao sadašnjosti i istoriji.

“To je ona poruka koju je vladika Atanasije kao jeromonah poznih osamdesetih i devedesetih godina saopštavao beogradskoj inteligenciji koja je tragala za smislom”, rekao je Topalović novinarima.

Promocija knjige “Od Omege do Alfe” organizovana je u okviru trodnevnog sjećanja na blaženopočivšeg vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija povodom dvije godine od njegove smrti.

Bio inspiracija drugima

Blaženopočivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije imao je veliku ljubav prema narodu, posebno prema djeci, i bio je čovjek koji je mijenjao stvari i bio inspiracija drugima, rekao je večeras u Trebinju arhiepiskop katarski Makarije.

“Imao je duh slobode i spontanosti koji su drugi slijedili. Znao je šta hoće i poznavao izazove života, uvodeći promjene”, istakao je arhiepiskop Makarije na drugoj večeri posvećenoj vladiki Atanasiju pod nazivom “Hristos zemlja Živih”.

Arhiepiskop Makarije podsjetio je da je vladika Atanasije napustio bogati Banat i Srbiju i došao u Hercegovinu da pomogne narodu čim je na ovim prostorima počeo rat, prije više od 30 godina.

Arhiepiskop Makarije je napomenuo da je vladika Atanasije i na svojim brojnim predavanjima kao darovit govornik i na liturgijama bio inspiracija ljudima i uvijek imao neku poruku kroz sve što je radio, pa i kroz fudbal koji je često igrao sa studentima i kroz šale.

Iguman manastira Simonopetre otac Jelisej, sjećajući se vladike Atanasija, rekao je da u Grčkoj, gdje je vladika bio na postdiplomskim sudijama od 1964. godine, traje njihovo divljenje i ljubav prema njegovoj ličnosti, koja je donosila unutrašnju obnovu.

“Slušali smo o tom čuvenom čovjeku koji je došao u Atinu. Donosio je preporođujući duh slobode i čist vazduh i zato smo ga slijedili”, rekao je otac Jelisej, istakavši da je vladika Atanasije vodio pravi monaški život za crkvu.

On je govorio i o velikom prijateljstvu vladike Atanasija sa starcem Emilijanom sa Meteora, za koje je rekao da su imali identičan duh i ništa nisu radili za sebe, nego za druge, donoseći radost Jevanđelja.

Otac Atanasije Ciausis istakao je da je teško opisati vladiku Atanasija, koji je izražavao ljubav prema crkvi na sve načine.

“Toliko je znao Bibliju i svetootačko predanje, a sve s ciljem da se sačuva hrišćansko predanje i da ga preda nama. Kada je govorio o svetim ocima imali smo osjećaj kao da je maloprije razgovarao s njima, a najznačajnije što je činio, je da svetitelji koji su stubovi crkve, svima budu razumljivi”, istakao je otac Atanasije Ciausis.

On je dodao da je vladika Atanasije u Grčkoj učio starogrčki jezik 19 sati dnevno da bi tako mogao da tumači svete oce, podsjetivši da je tamo držao predavanja godinama i da su sve njegove besjede sada odštampane na grčkom jeziku, kao i da je mnogo volio Svetu Goru, Meteore i grčke manastire.

Sesija, nazvana po knjizi koju je vladika Atanasije napisao na grčkom jeziku, održana je u okviru trodnevnog sjećanja povodom dvije godine od upokojenja vladike u Trebinju 4. marta 2021. godine.

(Srna)

Ostavite komentar