Pozitivne reakcije u SAD na dokumentarni film “Republika Srpska” Borisa Malagurskog

0
289

Film Borisa Malagurskog “Republika Srpska: Borba za slobodu” prikazan je u oko 60 gradova Evrope, a u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno su organizovane brojne projekcije.

Jedan od najpoznatijih srpskih savremenih dokumentarista čiji je autorski imperativ borba za istinu projekcijama njegovog najnovijeg dokumentarca “Republika Srpska” izazvao je veliko interesovanje u gradovima SAD.

“Drago mi je što sam u Kaliforniji, u okolini San Dijega, gde je bilo velikih pritisaka da se ovaj film ne pusti, ali, puštamo ga, kao što vidite. Smatram da je važno boriti se za istinu i činjenice u današnje vreme kada je jako lako izvrtati činjenice i agende su često iznad istine i u tom smislu trudim se i uvek sam se trudio da pokušamo da približimo ljudima kompletnu sliku kako bi bili pravovremeno i kompletno informisani”, rekao je Boris Malagurski, reditelj filma.

Film je do sada bio prikazan u oko 60 gradova zapadne Evrope, Balkana, a među brojnim gradovima Amerike su Majami, Paterson, Džeksonvil, Nortport, Orlando i Čikago.

“Odlično je bilo svuda, apsolutno veliko interesovanje i svuda su bile pune sale. Izuzetno mi je drago što ima i naših ljudi i Amerikanaca. Neke Amerikanke i Amerikance sam intervjuisao posle projekcije, postavljao pitanja o filmu, i što je najvažnije razumeli su ovu našu kompleksnu priču, a drugo, dopao im se film, što je još bitnije, i shvatili su da ima još puno toga o čemu ne uče o školi, o čemu ne mogu da čuju u mejnstrim medijima i malo smo doprineli tome da probijemo taj medijski mrak po pitanju nas”, kaže Malagurski.

Boris Malagurski, podsetimo, živeo je šest godina u Vankuveru, ali su ga pojedinosti Zapada, za koje je verovao da su nezamenljive, ubzo vratile u realnost.

“Kad sam bio tinejdžer, želeo sam da živim u Kanadi i verovao sam da tamo cvetaju ruže i da Srbiji neće biti nikad bolje, međutim, kada sam došao u Kanadu, shvatio sam da Srbija ima mnoge prednosti koje uzimamo zdravo za gotovo, i rešio sam da se vratim”, iskren je Malagurski.

Malagurski kaže da mu je želja da jednog dana snimi film o našim ljudima u inostranstvu, od starijih i novijih generacija, kako bi dočarao ljudima u matici sva obeležja realnosti tamošnjeg života.

(RTS)

Ostavite komentar