SITUACIJA U SPORTSKOM AMS RS SE NE SMIRUJE: “Pojedinci su spremni uništiti automobilizam”

0
258

Situacija u Sportskom AMS RS se ne smiruje. Nezadovoljni bivši članovi ovog Saveza iznose nove optužbe na račun sadašnjeg rukovodstva.

Oni tvrde da Karting klub “Borac” koristi stazu od 2007. godine, gdje je većina njih krenula u svoje prve karting vožnje.

“Mi vozači, ljubitelji kartinga, smo se organizovali, osnovali Klub “Banja Luka” i počeli ulagati i održavati stazu. Za kratko vrijeme smo uspjeli dovesti stazu u dobro stanje, da možemo obavljati obuke, trening vožnje”, navode nezadovoljni članovi.

Kažu da trenutno broje 4.860 registrovanih članova iz nekoliko gradova, koji su prepoznali njihov kvalitetan rad. Nezadovoljni trenutnim stanjem, članovi Moto karting kluba Banja Luka smatraju da je staza za veoma kratko vrijeme rekonstruisana, produžena za oko 200 metara, urađene su gordole (pasice), postavljena rasvjeta, dovedena voda i struja, svi potrebni instrumenti i mjerna oprema da bi staza bila funkcionalna.

“Karting je jedan od najpopularnijih vrsta sporta u svijetu utrka, to je disciplina u kojoj je bitan svaki detalj. Greške se moraju svesti na minimum. U samu stazu su planirana ulaganja od preko 500.000KM. Mi stojimo iza toga, ali pojedinci to ne dozvoljavaju”, stoji u dopisu upućenom medijima.

Ogorčeni članovi navode da pojedinci gledajući isključivo lične interese nastoje opstruisati svaki projekat Moto Karting Kluba Banja Luka kada je u pitanju karting staza Zalužani, a sad, naglašavaju, otišli  toliko daleko da će opstruisati rad čitavog auto sporta u Republici Srpskoj.

Oni pojašnjavaju da u Republici Srpskoj postoje svega dva kluba kluba kartinga za koja se može reći da su aktivni, da imaju  karting vozače koji ulažu u ovaj sport, treniraju, posjećuju stazu svaki vikend, kao i druge staze u regionu. To su, kažu, Karting klub Doboj i Moto karting klub Banja Luka.

“Karting klub “Borac” je vršio rentanje kartinga, bez ikakvih udruženih sredstava, bilo finansijskih ili fizičkih za samo uređenje postojeće staze. Sve račune o novcu uloženom u održavanje staze mi imamo. Demantujemo tvrdnje da smo uveli zabrane rentanja Karting klubu Borac. To im je onemogućeno u danima kada smo mi imali treninge, tačnije  četvrtkom, petkom i vikendom. Apelujemo ovim putem na nadležne da se što prije riješi status staze. Očigledno su pojedinci spremni uništiti automobilizam”, kažu članovi kluba.

Kako dalje navode, u fazi su razrade plana za karting školu koju će pohađati djeca od 8 do 12 godina

„Smatramo da jedini imamo znanje i mogućnost da pripremimo vozača za učestvovanje u utrkama na svjetskom nivou. Ta škola će biti poklon kluba mladim vozačima koji su zainteresovani za ovaj sport. Pozadina svega toga je naša velika želja da se ovaj sport omasovi“, kažu.

Takođe, jedan od vozača kartinga navodi da je  Moto karting klub Banja Luka prilagodio karting licima sa invaliditetom,gdje ga mogu da koriste svi bez ikakvih novcanih naknada.

Kao i da smo u fazi razrade plana za karting skolu koju ce da pohadjaju djeca od 8-12 godina,jer smatramo da jedini imamo to znanje i mogucnost da spremimo vozaca da moze ucestvovati na svjetskoj razini utrkivanja,i ta skola ces isto biti poklon kluba mladim vozacima koji su zainteresovani za ovaj sport,a iza svega toga stoji nasa velika zelja da se ovaj sport omasovi.

“Prvi i prema mojim saznanjima trenutno jedini klub na Balkanu koji ima ovu mogućnost. Karting je fizički jako zahtijevan sport, traži dosta napora u vožnji, te stoga predstavlja i odličan način za poboljšanje zdravlja i psihofizičkog stanja ljudi. Ovaj gest MKK Banja Luka doprinosi razvoju zdravlja, sporta, afirmaciji i inkluziji lica sa invaliditetom. Ovakvog sadržaja nam treba što više”, navodi jedan od vozača kartinga.

Nezadovoljni formiranjem novog Upravnog odbora i održavanjem prve sjednice nove Skupštine Sportskog Auto Moto Saveza Republike Srpske, grupa sačinjena od 29 auto karting klubova i 103 takmičara-vozača, kao i sportskih funkcionera i sudija, uputila je 13. maja dopis Ministarstvu porodice, omladine i sporta zahtijevajući hitnu reakciju.

Potpisnici dopisa, prijašnji članovi Saveza, tako spovedenom izboru zamijeraju izostanak svih klubova koji su do sada učestvovali u radu Saveza i onemogućavanje njihovog učešća, te smatraju da aktuelno stanje dovodi u pitanje održavanje prvenstva, koje se u ovom sportu na području Republike Srpske održava od 1997. godine.

“Skupština za statutarne promjene koja je održana 27. februara 2021. godine nije održana u skladu sa zakonom. Nemoguće je da lica koja su činila tu skupštinu nisu imali pravo da učestvuju u odabiru zato što nisu bili članovi sportskog saveza Republike Srpske od 2016. godine. Samim tim oni gube legitimet da učestvuju u odabiru lica, delegata Sportskog karting saveza RS.  Tražimo i apelujemo na gradske institucije i molimo ih da rade po zakonu. Ako im je u cilju da se bave nezakonitim radnjama i opstruišu kvalitetan rad i ideju pojedinaca, kao i volju da ulažu u ovaj grad da bi razvili jedan sport, privukli turiste, posjetioce jedne karting staze, onda smo očigledno promašili mjesto i vrijeme u kojem živimo i način na koji razmišljamo ne težeći boljitku za naše najmlađe”, poručuju za kraj nezadovoljni članovi klubova.

(N.Sp.)

Ostavite komentar